Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Τότε που η παραλία της Αίγινας είχε δέντρα.


   Πολύς λόγος  γίνεται σήμερα  στην Αίγινα για  το κλάδεμα  των δέντρων σε πολλά  κεντρικά σημεία  της πόλης και του νησιού. Το κλάδεμα που αυτή την εποχή συνηθίζεται ή επιβάλλεται ώστε να ανανεωθεί  το δέντρο και να απαλλαγεί από τα περιττά κλαδιά  του, γίνεται σε χωράφια, κήπους, αυλές από ανθρώπους που γνωρίζουν  τον τρόπο.
   Σε κάθε άλλη περίπτωση το δέντρο  ή το λουλούδι πληγώνεται και ίσως ανεπανόρθωτα.
  Πολλοί συμπολίτες μας επώνυμοι και ανώνυμοι έχουν εκφράσει δημοσίως ή ιδιωτικώς  τον προβληματισμό τους για  το κλάδεμα  που σε κάποιες  περιπτώσεις σημαίνει και κοπή  ενός μεγάλου τμήματος  του δέντρου. Εκτός από τον προβληματισμό, υπάρχουν και αντιρρήσεις για τη χρησιμότητα ενός  τέτοιου εγχειρήματος, τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, τα όρια του κλαδέματος, τις επιπτώσεις  στη δημόσια υγεία (Δηλώσεις κ. Μαυροθαλασίτη), τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και  την απότομη αλλαγή της εικόνας  και του τοπίου.
 
  Οι εικόνες  των γυμνών κορμών σε πολλά σημεία ξαφνιάζουν τους περαστικούς που αναρωτιούνται αν ποτέ  "πετάξει" το  δέντρο κλωνάρια  και αποκτήσει φυλλωσιά.
 
Κοιτάζοντας  τις πολλές φωτογραφίες  της παλιάς  Αίγινας  θα αντικρίσουμε πολλά δέντρα στο παραλιακό μέτωπο. Δέντρα ψηλά που σε πολλές περιπτώσεις έκρυβαν τα κτίρια  αλλά παρείχαν σκίαση στους θαμώνες  των καταστημάτων και στους περαστικούς.
Τα δέντρα αυτά  κόπηκαν!
Δεν ξέρουμε αν και τότε υπήρχαν διαμαρτυρίες  των κατοίκων και των επισκεπτών  του νησιού.
Οι εποχές είναι πολύ  διαφορετικές. Τα  θέματα  του περιβάλλοντος και τα προβλήματα  που έχουν δημιουργήσει  η μόλυνση και η ρύπανση του, συνιστούν ένα μεγάλο και παγκόσμιο πρόβλημα. Αυτό  της Περιβαλλοντικής καταστροφής.
Πολλοί συνάνθρωποι μας  σήμερα είναι ευαισθητοποιημένοι και ανήσυχοι για  το μέλλον του πλανήτη. Ακόμα περισσότερο  για  τα δάση και τους μικρούς πνεύμονες οξυγόνου που είναι τα αλσύλλια και οι κήποι  μέσα στις πόλεις.

Οι ενστάσεις, οι διαμαρτυρίες και οι συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτές  τις μέρες συμβάλουν  στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση μας για το περιβάλλον και το τοπίο  της Αίγινας  που όλοι πρέπει να προστατεύσουμε  με κάθε  τρόπο.






 Για  το θέμα των δέντρων της παραλίας είχαμε  γράψει σχετικά  το Σεπτέμβριο  του 2016  τα εξής:
 
 Στις παλιές φωτογραφίες που με καταιγιστικό ρυθμό ανεβαίνουν στο διαδίκτυο από πολλές ιδιωτικές συλλογές, εύκολα διακρίνει κάποιος τις μεγάλες αλλαγές που έχουν σημειωθεί στο παραλιακό μέτωπο της πόλης της Αίγινας στο πέρασμα των τελευταίων δεκαετιών. Πέρα από τα κτίρια, τις άμαξες, την παλιά προβλήτα που ήταν αγκυροβόλιο των  πλοίων, την αλλαγή χρήσης πολλών καταστημάτων, ένα στοιχείο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι η ύπαρξη πολλών και σε ορισμένες περιπτώσεις μεγάλων δέντρων κατά μήκος της παραλίας της Αίγινας. Στην επόμενη φωτογραφία διακρίνεται  ένα μεγάλο δέντρο μπροστά στην οικία Βογιατζή. Η ύπαρξη αυτών των δέντρων μαρτυρείται και από  τις εικόνες  που βλέπουμε στις παλιές  ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του '50 και '60 που γυρίστηκαν στην Αίγινα και αποσπάσματά τους παρακολουθήσαμε σε ειδική προβολή στον κινηματογράφο "Άνεσις" στα πλαίσια του Φεστιβάλ Φιστικιού και σε επιμέλεια Ανέστη Κορνέζου.
 Τα  δέντρα αυτά με τον καιρό κόπηκαν. Δεν γνωρίζουμε αν κόπηκαν όλα μαζί  ή σιγά - σιγά  ώστε να αποδοθεί περισσότερος ωφέλιμος χώρος στα παραλιακά καταστήματα. Η επέλαση των τουριστικών ρευμάτων και η αξιοποίηση στο μέγιστο βαθμό του παραλιακού μετώπου, "επέβαλε" την κοπή αυτών των δέντρων; Όπως και να έχει η ιστορία  τα δέντρα αυτά αφαιρέθηκαν με αποτέλεσμα η παραλία να μείνει χωρίς πράσινο  και  φυσική σκίαση. Στο μυαλό μας έρχεται αυτό που μας είχε  διηγηθεί ο αείμνηστος Κώστας Χάνος  για τα πευκάκια στην περιοχή του γηπέδου. Ότι δηλαδή σιγά - σιγά άρχισαν να "αραιώνουν" κι έτσι απελευθερώθηκε ο χώρος για να γίνει  το γήπεδο.
   Τελικά δεν πρέπει να μας παραξενεύει  αυτή η τακτική αν θυμηθούμε ότι ανάλογη τύχη είχαν πριν από μερικά χρόνια πολλά μικρά δέντρα και θάμνοι στην παραλία  της Κολώνας.
  Τελικά  " Τα δέντρα δεν πεθαίνουν όρθια στην Αίγινα". Δεν προλαβαίνουν ούτε να μαραθούν........


 Οι  φωτογραφίες που δημοσιεύουμε έχουν αναρτηθεί σε διάφορες  σελίδες  στο διαδίκτυο, κυρίως σε προσωπικές σελίδες στο Face book  των  Γρηγόρη  Συριώτη, Νεκτάριου Κουκούλη, Αννίτας Λεούση -Χαρτοφύλακα κ.αλ.