Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021

Η εικόνα της Αναλήψεως στην Ομορφοκλησσιά της Αίγινας

Φωτογραφία της κ. Καλλιρρόης Μπέση

Εντυπωσιάζει η εικόνα  της Αναλήψεως του Κυρίου από την Ομορφοκκλησιά  της Αίγινας που ανήρτησε η εξαιρετική κ. Καλλιρρόη Μπέση.
Η μεγάλη Δεσποτική εορτή που  εορτάζει η Εκκλησία σήμερα, σαράντα ημέρες από την Ανάσταση, δεσπόζει στο εορτολόγιο  των ημερών και κατέχει μια εξέχουσα θέσει  στον εικονογραφικό κύκλο  του βυζαντινού μνημείου  της  Αίγινας.
Η κ. Μπέση μας δίνει με αυτόν τον τρόπο τη δυνατότητα και την ευκαιρία να προσεγγίσουμε  την εικόνα και δι΄αυτής την εορτή. 
Ο Χριστός "εν δόξη" μέσα σε φωτεινό σύννεφο που τον περιβάλει και τέσσερις άγγελοι να τον συνοδεύουν στον ουρανό. Με την εμφάνιση του αυτή στους μαθητές ολοκληρώνει  τις μετά την Ανάσταση εμφανίσεις του στους μαθητές και τις μαθήτριες του. Μετά από καιρό θα εμφανιστεί και στον Σαούλ (Παύλο) κατά  τη διάρκεια πορείας  του τελευταίου προς τη Δαμασκό.
  Τα πρόσωπα  στην εικόνα είναι φθαρμένα από το χρόνο σε αντίθεση με όλο τον εικονογραφικό διάκοσμο που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε πως η εκκλησία  των Αγίων  Θεοδώρων (Ομορφοκκλησιά) που βρίσκεται κοντά  στο σημερινό Γενικό Λύκειο Αίγινας, μεταξύ Ασωμάτων και Κυψέλης είναι κτίσμα  του 12ου αιώνα και στο εσωτερικό του διασώζονται 14 παραστάσεις από τον Χριστολογικό κύκλο. Αναφέρεται πως ο ναός ανακαινίσθηκε το 1282.
Πολύ γνωστός  στους κύκλους  των αρχαιολόγων και βυζαντινολόγων, έχει χαρακτηριστεί  ως το καλύτερα σωζόμενο  βυζαντινό μνημείο  της Αίγινας.
Πολλοί αγιογράφοι και ζωγράφοι έχουν δεχθεί επιρροές στο έργο  τους από τις εικόνες  της Ομορφοκκλησιάς όπως ο Γιάννης Τσαρούχης.