Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Κοντόσταυλου.

Άλλο ένα σημείο της Αίγινας με μεγάλη ιστορία. Ένα σπίτι τοπόσημο που έχει άμεση αναφορά στην Καποδιστριακή εποχή αλλά  δυστυχώς σήμερα  δεν διασώζεται στην αρχική του μορφή.

Είναι η οικία Κοντόσταυλου στην Περιβόλα.

Ερειπωμένη σήμερα η οικία Αλέξανδρου Κοντόσταυλου πίσω από το σημερινό νεκροταφείο  της πόλης  της  Αίγινας αντιστέκεται στο χρόνο με ένα μικρό  τμήμα της να ορθώνεται ανάμεσα  στην πυκνή βλάστηση του κτήματος  που την περιβάλει. Η οικία  Κοντόσταυλου γειτνιάζει με αυτήν του Σ. Τρικούπη.

Η ανοικοδόμηση της ολοκληρώθηκε  το 1829 και κατά  την παράδοση ήταν το πολυτελέστερο σπίτι  της εποχής  του. Σε αυτό δόθηκε η επίσημη δεξίωση προς  τιμήν του Μαιζών  τον Απρίλιο του 1829.

Ο  Αλέξανδρος Κοντόσταυλος είχε καταγωγή από τη Χίο.Υπήρξε  στενός συνεργάτης  του Κυβερνήτη κι αυτός που τον συμβούλευε σε οικονομικά θέματα. Οργάνωσε το Νομισματοκοπείο και φρόντισε να κοπεί  το πρώτο ελληνικό νόμισμα, ο «φοίνικας».

Όμως  αργότερα ο Κοντόσταυλος συγκρούστηκε  με  τον Καποδίστρια και το σπίτι  του έγινε  κέντρο  της αντικαποδιστριακής κίνησης.