Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Επίσκεψη της κ.Μ. Μπορμπουδάκη στα Βυζαντινά Μνημεία της Αίγινας.

Επίσκεψη πραγματοποίησε χθες  Παρασκευή 18 Ιουνίου η Προϊσταμένη  του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων κ. Μ. Μπορμπουδάκη.

Η  κ. Μπορμπουδάκη συνοδευόμενη από  τον εφημέριο της Παχείας Ράχης αρχιμ. π.Φιλόθεο Πετράκο και τον Αρχιτέκτονα κ. Ι. Δέδε επισκέφθηκε  το  Ναό των Ταξιαρχών  στο Ελλάνιον Όρος. Προηγουμένως είχε ενημερωτική συνάντηση  στον Μητροπολιτικό Ναό με τον εφημέριο  του ναού πρωτ. Εμμανουήλ Γιαννούλη για τα έργα  που πρόκειται να ξεκινήσουν  για  την αντιμετώπιση της υγρασίας  του κτίσματος και τη μετέπειτα συντήρηση του.

    Μετά  το Ελλάνιον Όρος η κ. Μπορμπουδάκη συνοδευόμενη από τον κ. Ι. Δέδε, τον Ιστορικό Βυζαντινολόγο κ. Γ. Καλόφωνο και τον εκπαιδευτικό κ. Γ. Μπήτρο επισκέφθηκε ναούς της Παλαιάς Χώρας και διαπίστωσε "ιδίοις  όμμασι" τις καταστροφές και  τις επικίνδυνες αυθαιρεσίες  που έχουν σημειωθεί  τους τελευταίους μήνες σε εκκλησάκια  του λόφου.
Ιδιαίτερα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου αντίκρισε  το σύρμα περίφραξης που έχει εντοιχιστεί στο εσωτερικό του ναού προκειμένου να κρεμαστούν εικόνες, εικογενειακές  φωτογραφίες γάμου και ετεζέρες μέσα  στον Άγιο Στέφανο, καθώς και εικόνες στηριγμένες με πινέζες  στους τοίχους  του Αγίου Νικολάου στην ανατολική πλευρά  του λόφου.
Με έκπληξη επίσης αντίκρισε  τα περίφημα "πλακάκια μπάνιου" που κάποιοι έχουν τοποθετήσει για επιγραφές. Παρούσα  στην επίσκεψη και η φύλακας  της Παλαιάς  Χώρας  κ. Χαλδαίου.
Τέλος  η κ. Μπορμπουδάκη είχε  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Καραγιάννη με σκοπό  την αποψίλωση  των μονοπατιών  του λόφου.

Μια πολύ σημαντική επίσκεψη της οποίας καρπούς θα δούμε  στο επόμενο διάστημα.