Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Οικία Finlay - Μαυροκορδάτου


Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος.

Ανηφορίζοντας  την κεντρική οδό Αφαίας  συναντάμε  στην αριστερή πλευρά  του δρόμου, στην περιοχή «Χαλικάκι», το «Κόκκινο Κάστρο» έτσι όπως είναι γνωστό  το ιστορικό κτίριο Finlay.Το σπίτι κτίστηκε κατά πάσα  πιθανότητα  το 1826. Το σπίτι ανήκε  στο Finlay  ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα και μένει στην Αίγινα έως  το 1836. Αναφέρεται επίσης ότι μέσα  σε αυτό το σπίτι δόθηκε η πρώτη δεξίωση του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Η ονομασία  του «Κόκκινο κάστρο» οφείλεται στο εξωτερικό χρώμα  του κτιρίου..

Μετά τον Finlay το σπίτι πέρασε στην ιδιοκτησία  του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου ο οποίος πέρασε το τελευταίο μέρος  της ζωής  του στην Αίγινα. Η παραμονή του Μαυροκορδάτου σε αυτό  το σπίτι δεν ήταν και τόσο ευχάριστη αν κρίνουμε από τα όσα του συνέβησαν εκείνα  τα χρόνια.Το 1835 παθαίνει την πρώτη  συμφόρηση από την οποία συνήλθε ενώ το 1865 παθαίνει νέα προσβολή και πεθαίνει.

Για  πολλά χρόνια  οι χωρικοί απέφευγαν να περνούν από αυτό το σημείο διότι το θεωρούσαν στοιχειωμένο

Μετά τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο  το σπίτι ονομαζόταν του Λαμπίρη ή Λαμπίκη. Το είχε αγοράσει ο Δημήτριος Καμπανάος. Σε αυτό παραθέριζε ο Γιάννης Μπότασης με  τη σύζυγο  του, αδελφή  του Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Το κτίριο για ένα πολύ μεγάλο διάστημα  του 20ου αιώνα  ανήκε στην οικογένεια  του Νικολάου Ρωκ Μελά.

Ένα σπίτι με πολλά ονόματα και πολλούς ιδιοκτήτες που παραμένει αγέρωχο  στα  ψηλά  της πόλης  της  Αίγινας περιστοιχισμένο από ένα τεράστιο αγρόκτημα  που καταλήγει στην περιοχή της Φανερωμένης. Μέσα σε αυτό το κτήμα συναντάμε πολλά  βοηθητικά κτίρια και κυρίως ένα μεγάλο ανεμόμυλο ο οποίος  από  τους σημερινούς ιδιοκτήτες έχει επισκευαστεί και διασωθεί.

Το  «Κόκκινο κάστρο» πέρα από την ιστορία του και τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες  του παραμένει ένα σημαντικό τοπόσημο για  την Αίγινα και τον πολιτισμό  της.