Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Τα θερινά σινεμά της Αίγινας ετοιμάζονται.

      . Καλοκαίρι στην Αίγινα και θερινά  σινεμά πάνε αντάμα. Συγκρατημένα αλλά πάντα αισιόδοξα οι κινηματογράφοι αυτοί που έχουν είναι μέρος της καλοκαιρινής Αίγινας θα ανοίξουν τις πόρτες τους λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα έτσι όπως ορίζουν τα Υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας.

   Παλαιότερα το σινεμαδάκι ήθελε να είσαι καθισμένος σε παλιές καρέκλες , αυτές με το λάστιχο, να ρουφάς γρανίτα ή κόκα - κόλα, να σου σπάει τη μύτη η μυρωδιά από το διπλανό σουβλατζίδικο, απ' έξω να περνούν παιδιά με ποδήλατα και να φωνάζουν, να δίνεις άνισες μάχες με  τις σκνίπες και να ταξιδεύεις με τη Μέρυλ Στρηπ "Πέρα από την Αφρική".
  
Τώρα  τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι κινηματογράφοι έχουν εκσυγχρονιστεί και παρέχουν ποιοτική ψυχαγωγία σε χώρους φροντισμένους με άνετα  καθίσματα, τραπεζάκια και κυρίως καλύτερο ήχο.


 Τα  "θερινά" στην Αίγινα έχουν μεγάλη ιστορία. Τόση όση έχουν και τα παιδικά μας καλοκαίρια. Από το ιστορικό "Ακρογιάλι" με  τον φοίνικα και  τον ήχο της άγκυρας του καραβιού που έρχεται για διανυκτέρευση, μέχρι το κοντινό "Ολύμπια" με το πλούσιο γιασεμί και το κεντρικό "Άνεσις" σε όλη αυτή τη διαδρομή έχουν γραφτεί χιλιόμετρα μπομπίνας με  στιγμές από τις καλοκαιρινές βραδιές μας.

    Μια μεγάλη καλοκαιρινή απόλαυση και απόδραση λοιπόν  αποτελούν τα θερινά σινεμά της Αίγινας. Μια όαση δροσιάς και μαγείας  κάθε καλοκαίρι. Τα θερινά σινεμά "μ΄ αγιόκλημα και γιασεμί" όπως τραγουδούσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ή με φοίνικες πάνω από την οθόνη τους όπως το δικό μας "Ακρογιάλι", έχουν μεγάλη παράδοση στην Αίγινα.
   Πολλά σινεμά δραστηριοποιούνταν τις περασμένες  δεκαετίες στο νησί. Στη Σουβάλα υπήρχαν δύο το Άνεσις (όπου σήμερα είνια  το super market  Κρητικός και  το "Ατενέ" στα "Λουτρά", από ένα σινεμά υπήρχε στην Αγία Μαρίνα και στη Πέρδικα. Στην πόλη λειτουργούσε τη δεκαετία  του '60 στο λιμάνι ο "Γλάρος" και για λίγο άλλο ένα σινεμαδάκι στο σημερινό ΝΟΑ και τέλος το "Ακρογιάλι" .
   Σήμερα έχουν απομείνει μόνο τα τρία  στην πόλη: "Άνεσις", "Ακρογιάλι" και "Ολύμπια"  και  το "Μαρίνα" στην Αγία Μαρίνα.
   
   Αξίζει να  τα υποστηρίξουμε, βοηθώντας παράλληλα στην παράδοση  των θερινών σινεμά στον τόπο μας ως αναπόσπαστο στοιχείο  των  διακοπών του καλοκαιριού και της πολιτιστικής κίνησης  του νησιού.
  

  Οι φωτογραφίες είναι από το διαδίκτυο.