Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021

Οικία Γωγώς Κουλικούρδη. Ένα σπίτι, πολλές ιστορίες.

Η ιστορία της Αίγινας έχει μελετηθεί και καταγραφεί μέσα  στους τοίχους αυτού του όμορφου σπιτιού στην οδό Νικολάου Πέππα  10. 

Στο σπίτι αυτό πέρασε το μεγαλύτερο μέρος  της ζωής της η ιστορικός  της Αίγινας Γωγώ Κουλικούρδη και ιδιαίτερα  τις τελευταίες δεκαετίες, όταν ολοκλήρωσε  την εκπαιδευτική της ζωή και αφοσιώθηκε στη μελέτη  της Ιστορίας, του πολιτισμού της λαογραφίας  της Αίγινας, μέσα από πηγές, ζωντανές μαρτυρίες, συνεντεύξεις συλλογή πρωτότυπου υλικού.

Πολλοί  οι συνεργάτες, οι φίλοι, οι μαθητές και οι μαθήτριες της που δρασκέλισαν το κατώφλι τούτου του σπιτιού και μετέλαβαν  της εμπειρίας και της σοφίας  της Γωγώς.

Εδώ συνέγραψε τα τελευταία  της βιβλία. Εδώ έμαθε να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, εδώ αρχειοθέτησε σε πάμπολλους φακέλους το ανεκτίμητο υλικό  της.

Σήμερα η πόρτα είναι κλειστή και ο ανυποψίαστος διαβάτης δεν μπορεί  να φανταστεί ότι αυτό  το σπίτι κρύβει τόση ιστορία, μάλλον  τόσες ιστορίες.

Γιατί κανείς δεν έχει σκεφθεί να τοποθετήσει απέξω μια μικρή επιγραφή ως ελάχιστη τιμή σε αυτήν τη γυναίκα  που μας έμαθε  την ιστορία  του τόπου μας.

Καιρός λοιπόν να θυμηθούμε  τη Γωγώ.