Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021

Ιστορικά σπίτια της Αίγινας: Η οικία Βούλγαρη και η καραντίνα του Ι. Καποδίστρια.

  Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια από τις πιο όμορφες κατοικίες στην Αίγινα στην περιοχή της Περιβόλας. Η  οικία του Υδραίου Βούλγαρη, η παλαιότερη όλων αυτών των κτισμάτων που σχετίζονται με την Καποδιστριακή εποχή, φιλοξένησε  τον πρώτο Κυβερνήτη  της Ελλάδας.

Τα  στοιχεία που παραθέτουμε προέρχονται από το βιβλίο  της Ιστορικού Γωγώς Κουλικούρδη: "ΑΙΓΙΝΑ ΙΙΙ"

Ο  Υδραίος  Γεώργιος Βούλγαρης υπήρξε διοικητής  της  Αίγινας στα τελευταία χρόνια  της Τουρκοκρατίας. Ερχόταν συχνά από την Ύδρα και διέμενε  στην Αίγινα εξαιτίας  της ιδιότητας  του.

Η οικία  Βούλγαρη  στη σημερινή περιοχή «Περιβόλα» χαρακτηρίζεται ως έπαυλη και κτίστηκε  το 1767. Αναφερόμαστε λοιπόν σε ένα από τα παλαιότερα σπίτια της Αίγινας που διασώζονται σήμερα  κατοικούνται και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Η οικία  εξαιτίας  των συνθηκών των χρόνων εκείνων ήταν «πυργωτή», είχε  τη μορφή ενός πύργου και περιστοιχιζόταν με  τοίχο. Ονομάστηκε από εκείνα τα χρόνια «Περιβόλα» εξαιτίας της μεγάλης και εύφορης έκτασης  γης  που υπήρχε γύρω από το κτιριακό συγκρότημα.

Από  την 1η Μαΐου του 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας επιλέγει να κατοικήσει στην «Περιβόλα» για να απομονωθεί εκεί εξαιτίας  της επιδημίας που έχει ενσκήψει στην Ύδρα και στις Σπέτσες. Επιβάλλει  αυστηρούς  υγειονομικούς ελέγχους, αδειάζει  το σπίτι, ζητά να φύγει ο κηπουρός και να σταλεί φρουρά από Ψαριανούς στους οποίους είχε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Στη οικία  Βούλγαρη μετά  τον Καποδίστρια διαμένει ο Θεόδωρος Βαλιάνος και ύστερα ο Καλλέργης  με ένα τμήμα  στρατού το οποίο προκαλεί πολλές ζημιές στα περιβόλια της περιοχής.