Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

"Οδός Αιγίνης" 10 χρόνια παρουσίας στο διαδίκτυο.

 

                                                         Έργο  του Νίκου Καπάνταη

Συμπληρώσαμε πριν από λίγες ημέρες  δέκα χρόνια διαδικτυακής παρουσίας. Η πρώτη μας δεκαετία είναι πια  γεγονός.

Ήταν  31 Δεκεμβρίου του 2011, όταν έκανε  την πρώτη της εμφάνιση στο διαδίκτυο η «Οδός Αιγίνης». Τότε άνοιξε λοιπόν ο δρόμος.

Μια πρωτοβουλία, ένα βήμα για την προβολή και  παρουσίαση του πολιτισμού, της ιστορίας, της λαογραφίας, των ανθρώπων και των τοπόσημων της Αίγινας. Μια αφορμή να αποτυπωθούν πληροφορίες και  ειδήσεις για εκδηλώσεις, γεγονότα στιγμές που ζούμε εδώ στην Αίγινα. Στο νησί που έχει ευλογηθεί από το Θεό και  τους έντεκα Αγίους του και το έχουν κατοικήσει κατά καιρούς σημαντικοί άνθρωποι από όλο το φάσμα της διανόησης, του πολιτισμού, των γραμμάτων, των τεχνών.

Η Αίγινα σήμερα παραμένει πρώτη επιλογή για πολλούς ανθρώπους που επιλέγουν να κατοικήσουν μόνιμα, ή να ξεκουραστούν και να πάρουν ανάσες ηρεμίας, γοητευμένοι από το φως, την γαλήνη του τοπίου, την ιστορία και το φυσικό της περιβάλλον. Πολλοί καλλιτέχνες έχουν γράψει σελίδες  βιβλίων για το νησί, ενώ η απαράμιλλη ομορφιά  του ήρεμου τοπίου έχει υμνηθεί από το χρωστήρα μαστόρων της ζωγραφικής. Το νησί που φιλοξένησε την πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, έναν μεγάλο αριθμό αξιωματούχων, ναυμάχων, φιλελλήνων, διπλωματών, αγωνιστών και πνευματικών ανθρώπων. Το νησί που έγινε  το «κουκούλι» του Νίκου Καζαντζάκη.

Η  «Οδός Αιγίνης» τάχθηκε να παρουσιάζει την πραγματική Αίγινα, των χρωμάτων, του φωτός, της δημιουργίας, των γεύσεων και των ευωδιών της υπαίθρου της. Με αυτούς  τους στόχους, με αυτή την πυξίδα ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια  ακριβώς με δειλά βήματα. Στην αρχή, στις πρώτες ημέρες, στις πρώτες αναρτήσεις μοιάζαμε με ένα μικρό δρομάκι, σαν αυτά  που διαθέτει η πόλη της Αίγινας. Στην πορεία μας και καθώς οι διαδρομές μας απλώθηκαν, γίναμε ένα μεγάλο μονοπάτι και στη συνέχεια ένας δρόμος που τον ακολούθησαν και τον ακολουθούν πολλοί. Αποκτήσαμε δηλαδή συνοδοιπόρους και πολλούς συνεχείς και συνεπείς επισκέπτες που εξακολουθούν να μας τιμούν με την αγάπη και την προσοχή τους. 


Έτσι πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια.  Μέσα από τις σημειώσεις μας, τις αναρτήσεις, προβάλαμε επίσης  τον παλαιό τρόπο ζωής, τα έθιμα, τα πανηγύρια, τα ξωκλήσια, τα μνημεία, τα παλαιά επαγγέλματα, παλαιές στιγμές καθημερινής ζωής μέσα από σπάνιες φωτογραφίες και φυσικά τα παλαιά και αλησμόνητα πλοία της γραμμής  του Σαρωνικού. Αναδείξαμε πρόσωπα που με  την παρουσία τους, τη ζωή και το έργο τους χαρακτήρισαν μια ολόκληρη εποχή και συνέβαλαν στην προκοπή και την ευημερία του τόπου. Μεγάλα πολιτιστικά γεγονότα, εκδηλώσεις, παρουσιάσεις, εκθέσεις βρήκαν τη δικής  τους θέση μέσα  στις σελίδες  της «Οδού Αιγίνης».

Δέκα ολόκληρα χρόνια με παραπάνω από 5.100 αναρτήσεις. Ένα κατόρθωμα για ένα blog  ιδιαίτερο, ίσως εναλλακτικό, αλλά πιστό στους αρχικούς του στόχους και στον προσανατολισμό του.

Εδώ και λίγες μέρες βαδίζουμε στη δεύτερη δεκαετία!

Ελπίζουμε να μπορέσουμε  να συνεχίσουμε κατά  τον ίδιο τρόπο. Ελπίζουμε να σας έχουμε καθημερινά κοντά μας συνοδοιπόρους και συν- κοινωνούς της προσπάθειας μας, γιατί όχι και συνεργάτες!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ  για  τη στήριξη και την αγάπη σας.