Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Παλαιά Χώρα.

                                  


 
Επιμένουμε να θυμόμαστε τα ξεχασμένα ταπεινά εκκλησάκια της Παλαιάς Χώρας. Τα εκκλησάκια  των προγόνων μας σε έναν λόφο όπου για δέκα σχεδόν αιώνες έσφυζε από ζωή και οι παλαιοί Αιγινήτες κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους και να αφήσουν μια βαριά κληρονομιά στους αδύναμους και καχεκτικούς ώμους μας.

  Σήμερα εορτάζει η εκκλησία  του Ιωάννου του Προδρόμου στην Παλιαχώρα. Ένας από  τους μεγαλύτερους και σημαντικούς ναούς του λόφου, ο οποίος όμως κινδυνεύει από την εγκατάλειψη και την αδιαφορία μας. Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με την οροφή να έχει ανοίξει σε πολλά σημεία.

Ο Πρόδρομος εορτάζει σήμερα  7 Ιανουαρίου αλλά παρέμεινε αλειτούργητος όπως τα περισσότερα εκκλησάκια του λόφου όταν εορτάζουν.


   Ο Πρόδρομος βρίσκεται σχετικά κοντά  στο ναό  του Σταυρού που είναι και ο πρώτος που συναντάμε  στην είσοδο  της μεσαιωνικής πολιτείας.
   Ακολουθώντας το μονοπάτι προς  τα ανατολικά μετά  τον Άγιο Αθανάσιο και πριν τον Άγιο Ευθύμιο συναντάμε τον Τίμιο Πρόδρομο με αρκετά φυτά στην οροφή του να τη  διαβρώνουν, αλλά  και με  το πάτωμα  του ναού να έχει υποχωρήσει σε πολλά σημεία.

Όπως διακρίνουμε και στην παρακάτω φωτογραφία στο εσωτερικό του ναού  έχουν αποθηκευτεί οι σιδερένιες σκαλωσιές που θα χρησιμοποιηθούν για τις εργασίες αναστήλωσης της αντικρινής με το ναό εκκλησίας  του Αγίου Ευθυμίου, της οποίας εγκρίθηκαν οι μελέτες για  τη συντήρηση της.

   Ο ναός του Προδρόμου είναι μονόχωρη βασιλική και σύμφωνα με τον Σ. Δημητρακόπουλο έχει κτισθεί στα  τέλη του 17ου αιώνα. Λίγες αγιογραφίες συναντάμε στους τοίχους ενώ κάποιες αό αυτές είναι επιζωγραφισμένες.  Αν και συντηρήθηκε από την αρχαιολογία  το 1967 η κατάσταση του κτιρίου μετά και τις τελευταίες βροχές είναι τραγική.