Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος και η αγάπη του για την Αίγινα.

Μεγάλη χαρά προκάλεσε σήμερα 11 Ιανουαρίου στην Αίγινα το άκουσμα της είδησης  της εκλογής  στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κρήτης του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης από τη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ο  νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος έχει επισκεφθεί πολλές φορές  την Αίγινα και έχει αποκτήσει αρκετούς φίλους ανάμεσα στους πιστούς. Η πρώτη φορά ήταν τον Αύγουστο του 2016 όταν χοροστάτησε στον Εσπερινό και λειτούργησε στη Θεία Λειτουργία  στην εορτή του Αγίου Διονυσίου στον ενοριακό ναό της Παχείας Ράχης. Οι εντυπώσεις όλων μας ήταν άριστες από τη σεμνότητα του, την πραότητα, την αμεσότητα και τον γλυκύτατο του χαρακτήρα.

Έκτοτε επισκέφθηκε και άλλες φορές  το νησί μας και ο συνδετικός κρίκος ή η αφορμή αυτών των επισκέψεων ήταν η μεγάλη φιλία που συνέδεε τον Άγιο Ρεθύμνης με τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο και τον αείμνηστο Δημοσθένη Παπαλεονάρδο. Οι δύο  τελευταίοι επισκέπτονταν πολύ συχνά  τον Μητροπολίτη στην Κρήτη.
Ο Σεβασμιώτατος  τρέφει ιδιαίτερους δεσμούς  και με τα άλλα νησιά  του Σαρωνικού. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ύδρα, όπου συμμετείχε στην εις πρεσβύτερον χειροτονία  του π. Νεκταρίου Δαρδανού και έχει παρευρεθεί στα "Μιαούλεια" καθώς επίσης και στις  εορτές  για τους Τρεις Νεομάρτυρες των  Σπετσών.
Η τελευταία φορά που επισκέφθηκε το νησί μας ήταν πέρσι τον Αύγουστο στην εκδημία  του αλησμόνητου φίλου Δημοσθένη Παπαλεονάρδου. Ορθός στην Ωραία Πύλη του Μητροπολιτικού Ναού Αιγίνης παρά  το βάρος της θλίψης και συντετριμμένος από  τον πρόωρο χαμό του Δημοσθένη συγκίνησε συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος με τον επικήδειο λόγο του. Με λόγια πατρικά, γεμάτα αγάπη και έλεος αποχαιρέτισε το Δημοσθένη έχοντας νωπές  στη μνήμη του τις τελευταίες κουβέντες που αντάλλαξαν  μέσα στο θάλαμο του Ωνασείου, δίπλα  στο κρεβάτι του πόνου. Ο Μητροπολίτης Ευγένιος ήταν και ο τελευταίος που επισκέφθηκε το Δημοσθένη στο Ωνάσειο. (οι δύο φωτογραφίες είναι από τη νεκρώσιμη ακολουθία)
Αυτή τη μεγάλη καρδιά, αυτόν τον ταπεινό ποιμένα εξέλεξε σήμερα η Σύνοδος  του Οικουμενικού Πατριαρχείου για Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.

Ο Θεός να του δίνει υγεία, δύναμη, υπομονή για να ποιμάνει το λαό της Κρήτης. Αναλαμβάνει μια μεγάλη αποστολή ένα πολύ σημαντικό έργο έχοντας στη φαρέτρα του το καλύτερο όπλο. Την αγάπη του Κρητικού λαού που για πολλά χρόνια  τον έχει περιβάλει και στηρίξει. ΆΞΙΟΣ!