Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

2022, μια χρονιά με πολλές σημαντικές επετείους για την Ιερά Μητρόπολη Ύδρας.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα  του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών Αιγίνης Ερμιονίδος και Τροιζηνίας υπογραμμίζει πως το 2022 είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική χρονιά  για τη Μητροπολιτική περιφέρεια  του Αργοσαρωνικού.
 

Εκτός της  θλιβερής επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή ο Σεβασμιότατος υπενθυμίζει  τη συμπλήρωση 400 χρόνων από την κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου Αρχιεπισκόπου Αιγίνης. Ο Άγιος Διονύσιος στάθηκε ο μεγάλος ευεργέτης και πνευματικός πατέρας των κατοίκων της Παλαιάς Χώρας στην οποία ήρθε  και ποίμανε επί δύο χρόνια. Χρόνια πέτρινα για το βράχο της Παλαιάς εκείνης πολιτείας όταν το αίμα ήταν ακόμα νωπό από τη σφαγή του Μπαρμπαρόσσα και χιλιάδες  γυναικών και παιδιών είχαν σκλαβωθεί και οδηγηθεί στα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής.

Σήμερα  στην Παλαιά Χώρα έξω από την εκκλησία  της Επισκοπής σώζεται το "θρονί" το κάθισμα από το οποίο κήρυττε  και έδινε το αντίδωρο στους πιστούς, ενώ αντίκρυ βρίσκεται το κελί του Αγίου, το οποίο πριν χρόνια ανακαίνισε ο Σύλλογος  των εν Αθήναις  Ζακυνθινών.

Η παρουσία  του Αγίου Διονυσίου έντονη στο νησί με πολλές εκκλησίες να είναι αφιερωμένες στη μνήμη του όπως ο ενοριακός ναός της Παχείας Ράχης, ο ναός  του Νοσοκομείου και το μεγάλο παρεκκλήσι  στο Λιβάδι.

Τέλος ο Σεβασμιότατος υπενθυμίζει τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ναυμαχία της Αρμάτας στις Σπέτσες και το μαρτύριο των τριών Αγίων Νεομαρτύρων των Σπετσών.

Επέτειοι, πνευματικοί σταθμοί και ευκαιρίες πνευματικής ανατροφοδότησης και στοχασμού με  την ευκαιρία  των οποίων θα οργανωθούν ανάλογες εκδηλώσεις υπό την εποπτεία  της Ιεράς Μητροπόλεως.