Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

"Κυρίες, κύριοι.... Αφαία". "κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στην σκηνή σαν ροκ συγκρότημα" !!!

Με αυτό τον τίτλο ο κ. Γιώργος Γκιβίσης ανακάλυψε και μας παρουσιάζει τη φωτογραφία  του "ΑΦΑΙΑ" από τη μακρινή Τανζανία  την 1η Ιανουαρίου του 2022!!!!

Το ΑΦΑΙΑ  λοιπόν υπάρχει, το θρυλικό φέρυ -μποτ  που κατασκευάστηκε από την οικογένεια Λεούση το 1966 και ήταν από τα πρώτα οχηματαγωγά που δρομολογήθηκαν για Αίγινα συμβάλλοντας μαζί τότε με το ΑΙΓΙΝΑ στην ανάπτυξη του νησιού και στη βελτίωση των μεταφορών.

Το  ΑΦΑΙΑ δούλεψε ακούραστα στη γραμμή 35 ολόκληρα χρόνια. Χωρίς ποτέ  να σταματήσει. Ήταν ένας ακαταπόνητος εργάτης που τους δύσκολους χειμωνιάτικους μήνες δεν μείωνε τα δρομολόγια  του και καθημερινά διανυκτέρευε  στο λιμάνι  της Αίγινας για να αναχωρήσει αχάραγα μεταφέροντας τους πρώτους επιβάτες στον Πειραιά.
Είναι  θαυμαστό και συγκινητικό ότι υπάρχει ακόμα. Πραγματικά είναι απίστευτο! Όταν άλλα πλοία  της κατηγορίας  του έχουν οδηγηθεί στο διαλυτήριο ή έχουν καταστραφεί.

Οι  τελευταίες  φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί ήταν από το 2014 και είναι οι ακόλουθες. Ήταν ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση.
Στη φωτογραφία που ανακάλυψε ο κ. Γκιβίσης  το πλοίο την 1η Ιανουαρίου του 2022  αναπαύεται  στην αμμουδιά  της Τανζανίας εξαιτίας  της παλίρροιας. 
Μια "κυρία" λοιπόν  55 ολόκληρων ετών. Απίστευτο!!!

Μια παλιά  αρχόντισσα  του Σαρωνικού με έκδηλα τα σημάδια του χρόνου πάνω της πλέον αλλά και της εγκατάλειψης ίσως; Δεν ξέρουμε.

Εμείς  ας  θυμηθούμε. Μόνο αυτό.

Ας νοσταλγήσουμε τα ταξίδια εκείνα, τα χιλιάδες που έκανε και ας βρούμε εκεί επάνω τη γωνιά μας, εκεί που καθόμασταν, στα καταστρώματα ή στο κόκκινο σαλόνι του.
Πόσες φορές χαζέψαμε μέσα από τα τζάμια  του την Αίγινα και το φάρο του Μπούζα.
Πόσες  φορές χαρήκαμε  τον καλοκαιρινό ήλιο και το πέταγμα των γλάρων γύρω του.
Πόσα πρόσωπα έφερε πίσω στο νησί, ξενιτεμένους, ναυτικούς που έλειπαν για καιρό, φαντάρους, φοιτητές!
Πόσες καινούργιες ζωές, μωρά παιδιά που μόλις είχαν γεννηθεί έρχονταν στην εστία τους.
Πόσες προσευχές και τάματα προσκυνητών στον Άγιο!
Πόσες  κουβέντες, γέλια, όνειρα και προσδοκίες  για μια καλύτερη ζωή.
Πόσα καλοκαίρια και χειμώνες.
Πόσοι αποχαιρετισμοί και ανταμώσεις!

Κι εκείνο εκεί καθημερινά  "ΔΙΑ  ΑΙΓΙΝΑ".

Η ζωή είναι εκεί. Πάνω στα ρέλια  του ακουμπισμένη. Πάνω στα καταστρώματα και στον καταπέλτη του που τώρα έχει ακουμπήσει κουρασμένος στην αμμουδιά μιας ξένης χώρας.
Άραγε μέσα από τα παράθυρα της γέφυρας να ονειρεύεται κι αυτό  την ΑΙΓΙΝΑ;

Γιατί και τα πλοία έχουν ψυχή. Όταν μάλιστα έχουν μεταφέρει  τόσες ανθρώπινες  υπάρξεις και ψυχές. Όταν έχουν ζήσει τόσες ζωές.
Και  το ΑΦΑΙΑ έχει ζήσει πολλές ζωές. Και συνεχίζει.

Ας ευχηθούμε να έχει  σταματήσει  για να  ξαποστάσει  για λίγο τώρα  στα  55!

Να ευχαριστήσουμε  τον κ. Γιώργο Γκιβίση για αυτό το απρόσμενο δώρο του. Το τόσο  συγκινητικό και υπέροχο.

1η  Ιανουαρίου 2022. Το  ΑΦΑΙΑ λοιπόν υπάρχει κάπου μακριά στον δικό του Παράδεισο και συνεχίζει ακόμα  να μας ταξιδεύει και να μας προκαλεί  να ταξιδέψουμε όπως παλιά.

 
Από το shipspotting και τον χρήστη Shipteaser.