Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022

Στην Αύρα του 1930. Άποψη της Αίγινας την εποχή εκείνη.


 Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα  του κ. Νεκτάριου Κουκούλη: "Αίγινα αλλοτινές εποχές" μια εξαιρετικά σπάνια φωτογραφία που δημοσίευσε ο Θ. Μεταλληνός. Πρόκειται για άποψη τμήματος της παραλίας της Αίγινας  του 1930.

Και πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακή όταν κάποιος συγκρίνει το τότε με  το τώρα, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο τοπίο, την αλλαγή χρήσης της γης, την ανοικοδόμηση, τη δημιουργία του λιμανιού τα επόμενα χρόνια.

Η λήψη της φωτογραφίας έχει  γίνει από το λιμενοβραχίονα που οδηγούσε στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Διακρίνεται η γωνία  του κτιρίου του Βογιατζή και κατόπιν το μεγάλο αλσύλλιο από πεύκα που υπήρχε μέχρι τη δεκαετία  του '80  στην σημερινή πλατεία Εθνεγερσίας. Εντυπωσιάζει επίσης το γεγονός ότι η σημερινή πόλη της Αίγινας στα δύο άκρα της είχε αλσύλλια με πεύκα ( στο σημερινό γήπεδο ήταν το δεύτερο), τα οποία κόπηκαν κατά καιρούς. Λίγα πεύκα σήμερα έχουν απομείνει στο γήπεδο και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο από εκείνη την εποχή, όπως και στην Αύρα.

Επιστρέφοντας στη φωτογραφία του Θ. Μεταλληνού διακρίνουμε στο αριστερό άκρο την "Κολώνα" αλλά  και αρκετούς ανεμόμυλους στην κορυφογραμμή. Βρίσκονται στην περιοχή "Μύλοι" που είχε πάρει την ονομασία της από τους μύλους αυτούς.

Λίγα τα σπίτια στην περιοχή και μια μεγάλη αμμουδιά στη θέση "Καραντίνα" και στην "Αύρα".

Μια πολύ ενδιαφέρουσα φωτογραφία που αν και μαυρόασπρη μαρτυρεί την ομορφιά της περιοχής αυτής.