Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2022

"Τα Φώτα" στην ολόφωτη Αίγινα.

Φωτογραφίες: Ανέστης Κορνέζος - Σωτήρης Μπήτρος.

Τα Θεοφάνια ή Φώτα ή Επιφάνεια, είναι μια από τις πιο λαμπερές και χαρμόσυνες ημέρες  της Ορθοδοξίας. Η μεγάλη Δεσποτική εορτή έρχεται να αγιάσει το χρόνο, τις ημέρες μας, την ύπαρξη μας, με τον αγιασμό των υδάτων. Αφορμή όλων ο αγιασμός της φύσης όπως συνετελέσθη στον Ιορδάνη ποταμό τη στιγμή της Βαπτίσεως του Χριστού υπό του Ιωάννου του Προδρόμου. Η στιγμή της Επιφάνειας  του Χριστού στη γη, της Θεοφάνιας  των Τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος, του φωτισμού με την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος.

Τα  Φώτα λοιπόν εορτάζονται παντού, όπου Εκκλησία όπου βρίσκονται χριστιανοί. Και εορτάζονται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, έτσι όπως αρμόζει στην ημέρα αυτή. Ταυτόχρονα η εορτή αυτή ολοκληρώνει το Άγιο Δωδεκαήμερο, που άνοιξε με την εορτή των Χριστουγέννων.

Ο ιερέας βαπτίζει τον Τίμιο Σταυρό στα ύδατα. Και εκτός από την κάθοδο και άνοδο του Σταυρού μέσα στην Εκκλησία, η τελετή επαναλαμβάνεται και στη θάλασσα ή στο πλησιέστερο ποτάμι ή λίμνη, αποκτώντας έτσι ένα  τελετουργικό το οποίο έχει εισχωρήσει στην παράδοση μας και είναι πολύ εντυπωσιακό σε πολλές περιοχές  της Ελλάδας. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς νέους να συμμετάσχουν στο γεγονός για να "πιάσουν" το Σταυρό από το νερό, αποσπώντας έτσι την ευλογία Του.
Η τελετή του αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο εσωτερικό λιμάνι της Αίγινας με πολλούς πιστούς να παρευρίσκονται κατά  τη διάρκεια  της τελετής. Πολλοί ήταν  οι τολμηροί βουτηχτές που για άλλη μια φορά, τόλμησαν να πέσουν στη θάλασσα, τηρώντας την παράδοση της ημέρας.
Παρόντες επίσης ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς, ο βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας κ. Ν. Μανωλάκος και ο πρόεδρος  της ΕΕΤΑΑ κ. Σ. Σπυρίδων.




Το Σταυρό έπιασε ο νεαρός Γιώργος Ορφανός.