Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

"Ενταύθα κατώκησεν ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης..."

"Ενταύθα κατώκησεν ο πυρπολητής Κωνσταντίνος Κανάρης"
Η πλάξ ενετοιχίσθη επί Δημάρχου Π. Χατζή   
1850"

Περνά εντελώς απαρατήρητη! Ο χρόνος που έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του, έχει ως  αποτέλεσμα να μην ξεχωρίζουν εύκολα τα ανάγλυφα  γράμματα  της επιγραφής.
Και όμως η επιγραφή υπάρχει εκεί στη γωνία  του ιστορικού σπιτιού! Μαρτυρεί  τη βαριά  ιστορία  του σημείου. Την οικία  του πυρπολητή Κωνσταντίνου Κανάρη στην Αίγινα.

Ένα ιστορικό σημείο γεμάτο μνήμες και πολύ μεγάλη σπουδαιότητα αν αναλογιστεί κάποιος  ότι η οικία αυτή για ένα μεγάλο διάστημα αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολλών σημαντικών προσώπων που έπαιξαν ρόλο στα μετα - επαναστατικά πράγματα  της χώρας. Περιηγητές  της εποχής δίνουν σαφή περιγραφή του εσωτερικού χώρου, των συνηθειών, της διακόσμησης, των αντικειμένων. Οπλαρχηγοί, διπλωμάτες, ναυμάχοι, φιλέλληνες, πολιτικοί πέρασαν το κατώφλι αυτού του σπιτιού.

Οικία που επισκέφθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας τη δεύτερη ημέρα μετά  την άφιξή του στο νησί, όταν ανέλαβε τα ηνία  της διακυβέρνησης  της ελεύθερης Ελλάδας.
Σήμερα η ιστορική οικία Κανάρη στην Αίγινα περιμένει τις ενέργειες εκείνες που θα  αναδείξουν το ιστορικό τοπόσημο  της Αίγινας και του Ελληνικού Έθνους.

 Μαθητές  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας σε επίσκεψη στο χώρο (22/1/23)