Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

"Επεφάνη σήμερον τη Οικουμένη" Λαμπρή η μέρα των Θεοφανείων.

Λαμπρή η μέρα των Θεοφανείων φέτος,όχι μόνο εξαιτίας  της καλοκαιρινής λιακάδας αλλά και του μεγάλου νοήματος  και μηνύματος  της Δεσποτικής εορτής που κομίζει την ανακαίνιση και τον αγιασμό του κόσμου, της φύσης των ανθρώπων μέσα από τον καθαρτικό ρόλο του ύδατος.
Η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα, σε ποτάμια, λίμνες ή δεξαμενές αποτελεί μια ανάμνηση και αναβίωση της Βάπτισης  του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον τελευταίο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης τον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Ο Χριστός 30 ετών πλέον, οδηγεί τα βήματα του μέχρι τον Ιορδάνη και ζητεί να βαπτιστεί από τον Ιωάννη.

Ο  Ιωάννης βαπτίζει τον Ιησού και την ίδια στιγμή έχουμε Θεοφάνεια, με την εμφάνιση - αποκάλυψη των Τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος. 
Όμως η ημέρα αυτή μέσα στην Παράδοση της Εκκλησίας αναφέρεται και ως Φώτα. Ο λόγος είναι επειδή οι πρώτοι Χριστιανοί επέλεγαν  να βαπτιστούν αυτή  την ημέρα. Τα πολλά φώτα από τις λαμπάδες των νεοφώτιστων έδωσε κι αυτή την ονομασία στην ημέρα.
Στην Αίγινα τα Θεοφάνεια αναφέρονται και ως ημέρα  της "Αγιάσης" επειδή τελείται ο αγιασμός των υδάτων και αγιάζεται η φύση και όλος ο κόσμος.



Φωτογραφίες από την τελετή του αγιασμού στο λιμάνι της Αίγινας, στο Λιβάδι και στο Λέοντι. Φωτογραφίες  των Δημήτρη Γαλάρη, Σωτήρη Μπήτρου, Χριστίνας Νιάτση και Σπύρου Βασως.