Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Ομιλία του ιστορικού κ.Ανδρέα Κούκου για το Όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια.

Μια εποχή όπου τα σύνορα χαράσσονταν και πάλι, τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι πρωταγωνιστές  της Επανάστασης να διεκδικούν δάνεια και αποζημιώσεις, το χάος να επικρατεί σε όλη τη χώρα και ένας οραματιστής να προσπαθεί να πείσει  και συνεγείρει τους Ευρωπαίους για το όραμά  του.

Η ομιλία  που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην αίθουσα  του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας με πρωτοβουλία  του ίδιου του Συλλόγου και του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών ήταν μια σημαντική στιγμή των επετειακών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται αυτές  τις μέρες (από το Δήμο Αίγινας και άλλους φορείς) με αφορμή την επέτειο της άφιξης και ορκωμοσίας του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.

Ο ομιλητής κ. Ανδρέας Κούκος, άριστος γνώστης και επίμονος μελετητής  της προσωπικότητας  του Ιωάννη Καποδίστρια, ξεδίπλωσε με γλαφυρότητα και ενάργεια μέσα από κείμενα, πηγές και επιστολές άγνωστες πτυχές  της ιστορίας  των χρόνων εκείνων. Οι προσπάθειες  του επτανήσιου διπλωμάτη και Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Ι. Καποδίστρια, το όραμα  του, οι αντιθέσεις, οι συγκρούσεις, ο σκοτεινός ρόλος ανθρώπων που οδήγησε τελικά  στη δολοφονία και την εγκαθίδρυση της βασιλείας  στο μικρό τότε κράτος  της Ελλάδας.

Ο κ. Α. Κούκος έχει πολλές φορές στο παρελθόν συμμετάσχει στην Αίγινα σε ανάλογες εκδηλώσεις και χθες απέδειξε για άλλη μια φορά  το πάθος  και την ειλικρινή του πρόθεση και διάθεση να συμβάλει στη γνώση  της  τοπικής και Εθνικής Ιστορίας .


Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες  είναι  του κ. Γ. Προβή από το Saronic magazine.