Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στην Κυψέλη.

Ένα πανέμορφο εκκλησάκι πανηγύρισε σήμερα στη γιορτή του Αγίου του. Ο μικρός αλλά πανέμορφος Αι Γιάννης - για τον οποίο δεν έχουμε γράψει ποτέ από τη σελίδα μας - βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του "Σκέτου" κρυμμένος μέσα στα χωράφια, να ξεχωρίζει ανάμεσα στις φιστικιές από τη λευκή φιγούρα του και τη νοικοκυροσύνη  του. 
Τον συναντάμε από τον εσωτερικό δρόμο, που αρχίζει από το φυτώριο των αδελφών "Καρακάση" απέναντι από το Λεούσειο, και ανηφορίζει προς Κυψέλη στο αριστερό χέρι μετά  το ξυλουργείο  της οικογένειας Μπέση.
Η οικογένεια Μπέση  φροντίζει το ναό και τον ετοιμάζει πάντα για το πανηγύρι του. Ο ναός όπως συνηθίζεται και σε παρόμοιες περιπτώσεις έχει  το αρχικό του κτίσμα, που είναι παλαιότερο και μικρότερο, ενώ μπροστά  του προς τα δυτικά  έχει κτιστεί προσθήκη ώστε να χωρούν οι προσκυνητές μια που ο ναός πανηγυρίζει  το χειμώνα. 
Η φροντίδα, η περιποίηση, η καθαριότητα, η νοικοκυροσύνη φαίνεται παντού και μαρτυρεί τη συνέχεια της παράδοσης που περνά από γενιά σε γενιά και θέλει τους απλούς ανθρώπους του λαού μας να φροντίζουν οι ίδιοι και να επιμελούνται  τα εκκλησάκια  της υπαίθρου. Οι αθάνατες  των "Ελλήνων οι κοινότητες" που συνεχίζουν την πορεία  τους μέσα  στους αιώνες.