Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Αναβαθμίδες, ξερολιθιές και πέτρινα μονοπάτια στο Σφεντούρι.

   Μια από  τις ομορφότερες περιοχές της Αίγινας μπορεί ο επισκέπτης να ανακαλύψει, αν αποφασίσει να σκαρφαλώσει στα νότια βουνά του νησιού. Ο οικισμός που κρέμεται πάνω από την Πέρδικα και χαρίζει στον επισκέπτη την απόλαυση μιας μαγευτικής θέας δεν είναι άλλος από το Σφεντούρι. Ένας από τους παλαιότερους ορεινούς και αγροτικούς οικισμούς του νησιού.
    Πέρα όμως από τον σημερινό οικισμό, που έχει υποδεχθεί πολλές καλόγουστες εξοχικές κατοικίες ανθρώπων που σεβάστηκαν  το ύφος του οικισμού και τον περιβάλλοντα χώρο, ο επισκέπτης αν θελήσει να περπατήσει έξω από τον οικισμό, θα βαδίσει πάνω σε παμπάλαι μονοπάτια , στρωμένα με πέτρα που ξετυλίγονται ανάμεσα σε ξερολιθιές που συγκρατούν το έδαφος σε αναβαθμίδες. Τα μονοπάτια οδηγούν σε ξωκλήσια, σε αλώνια, σε σουβάλες.
     Η πέτρα της Αίγινας σε πλήρη χρηστική εφαρμογή. Καθοριστική της καθημερινότητας και των ασχολιών των κατοίκων. Ένα μάθημα σεβασμού προς το περιβάλλον και αξιοποίησης του χώρου που αναδεικνύει μοναδικά την ιδιαιτερότητα του τοπίου και την απαράμιλλη ομορφιά του.