Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού.




Η  καθιερωμένη τελετή έναρξης του 10ου Φεστιβάλ Φιστικιού ευτύχησε στα χέρια του  ηθοποιού και χορευτή κ. Β. Πιτσιλού και  έφερε  τον τίτλο «Αναδρομή στο παρελθόν». 
   Με ένα άξιο επιτελείο νέων κοριτσιών και παιδιών και έμπειρους συνεργάτες στο φωτισμό και στα κοστούμια πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
   Η προετοιμασία ξεκίνησε μήνες πριν και εντατικοποιήθηκε τον τελευταίο μήνα.
    Από  τους διοργανωτές επιλέχθηκε και πάλι η πομπή κατά μήκος  της παραλίας, κάτι που τεχνικά είναι πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο  λόγω του μήκους της παραλίας αλλά και του μεγάλου αριθμού των θεατών που ασφυκτικά γεμίζει το δρόμο. Κάτι που συνέβη κι χθες το βράδυ, αλλά  ξεπεράστηκε γρήγορα. Η τελετή έναρξης χωρίστηκε σε δύο μέρη, στην πομπή και στο χορευτικό δρώμενο πάνω στη σκηνή.
  
Το πρώτο μέρος ξεκίνησε από την Παναγίτσα στις 20.30 αφού προηγουμένως έσβησαν τα φώτα της παραλίας. Μεγάλοι προβολείς φώτισαν τα κτίρια  του παραλιακού μετώπου της Αίγινας και υποβλητική έως επική μουσική καθοδηγούσε τα βήματα των χορευτών. Οι ιέρειες μέσα σε ένα ασφυκτικό κλοιό από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην παραλία προσπάθησαν να βηματίσουν ρυθμικά κατά μήκος της παραλίας, αναπαριστώντας τον ερχομό  της Θεάς Αφαίας  στην Αίγινα. Το σκεπτικό και η φιλοσοφία  της χθεσινής τελετής, όπως μας είπε μετά ο κ. Πιτσιλός ήταν να γίνει μια αναφορά στην ιστορία  της Αίγινας και να συνδεθεί με τον ερχομό της φιστικιάς, τη συγκομιδή από νέα παιδιά, την επεξεργασία  του καρπού και τη διάδοσή του. Κάποια σημεία της τελετής δεν παρουσιάστηκαν , όπως  ο ίδιος μας ανέφερε. 
  Στο δεύτερο μέρος μικρά παιδιά ανέβηκαν  στη σκηνή και χόρεψαν, αναπαριστώντας τη συγκομιδή του φιστικιού, ενώ οι μεγαλύτερες κοπέλες ολοκλήρωσαν τη βραδιά με σχηματισμούς επί σκηνής καθώς τις έραιναν φιστίκια και φύλλα από το δέντρο.