Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Η αναβίωση του Λειδινού στην Κυψέλη.

   Οι παλιές  φωτογραφίες από  την αναβίωση του "Λειδινού" με την Ασπασία Γκίκα  που εμπνεύστηκε και έδωσε νέα ώθηση  στην τέλεση του εθίμου, μαρτυρούν την παλαιά  παράδοση  των κατοίκων της Κυψέλης να αποχαιρετούν  το καλοκαίρι με μια  τελετή που έχει  τις ρίζες  της σε αρχαιοελληνικά  δρώμενα.
  Ο Μορφωτικός  Σύλλογος Κυψέλης για άλλη μια  χρονιά επιχειρεί  την αναβίωση του Λειδινού την Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου στην πλατεία  της Κυψέλης.

Δελτίο τύπου  του Συλλόγου:
 
Ο Λειδινός της Κυψέλης ένα πανάρχαιο αγροτικό λαϊκό έθιμο των Ελλήνων όπως κάθε χρόνο αναβιώνει στην πλατεία του χωριού. Στις 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, οι Κυψελιώτισσες θα φτιάξουν τον Λειδινό θα τον ντύσουν με τα ντρίλινα ρούχα το αιγινήτικο κανάτι θα πάρει την θέση του στην κεφαλή το φαλλικό γουδοχέρι και τα ρόδια θα δώσουν στο αρχαίγονο έθιμο την απαιτούμενη από την τελετουργία γονιμοποιητική δύναμη στο ομοίωμα του νεκρού Λειδινου - (Άδωνι). Και έπειτα το στόλισμα με λουλούδια και ο ''θρηνος'' το τραγούδι μοιρολόι . Θα περιφέρουμε στους δρόμους του χωριού τον νεκρό Λειδινό Το τέλος των καλοκαιρινών αγροτικών εργασιών έχει φθάσει Ευκαιρία για ένα παραδοσιακό γλέντι κριθαροκουλούρες κρασί και μεζεδάκια ,ζωντανή μουσική και χορός για το τέλος του εθίμου.