Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Στα Λουτρά της Σουβάλας


 Η  φωτογραφία  της κ. Μαρίας Θεοδοσιάδη.

  Μια  φωτογραφία από το προσωπικό  της άλμπουμ παρουσίασε η κ. Μαρία Θεοδοσιάδη λίγο πριν  τελειώσει η καλοκαιρινή της διαμονή στην αγαπημένη της Σουβάλα. Επί δεκαετίες σχεδόν μόνιμοι κάτοικοι  της περιοχής  των Λουτρών Σουβάλας ή ίδια και η οικογένεια  της, διατηρούν ένα πανέμορφο σπίτι πάνω ακριβώς στο κύμα.
   Άριστος  γνώστης  της περιοχής λοιπόν μας  προσέφερε μια φωτογραφία σπάνια. Έγχρωμη κάτι που μας οδηγεί  στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πολύ παλαιά. Άλλωστε  οι γύρω γυμνοί λόφοι, μας οδηγούν ότι  η  φωτογραφία  πρέπει  να έχει  τραβηχτεί μέχρι τα μισά - το πολύ - της δεκαετίας  του '70, ίσως να είναι και προς  τα τέλη του '60 όταν ακόμα δεν είχε  προκύψει  η τσιμεντοποίηση  της περιοχής με τα τεράστια  παραθεριστικά σπίτια.
   Το οίκημα  των λουτρών  με ανοιχτά παράθυρα και πόρτες σε αντίθεση με την πρόσφατη  φωτογραφία που δημοσιεύουμε  στο τέλος  που δείχνει ότι έχουν κλείσει  τα παράθυρα και η πόρτα στο υπάρχον κτίριο.






Η Σουβάλα  λοιπόν των ελάχιστων εξοχικών και παραθεριστικών κατοικιών αλλά κυρίως των θερμών λουτρών που οργανωμένα λειτουργούσαν στην ομώνυμη περιοχή και αποτελούσαν πόλο έλξης για πολλούς Αιγινήτες και παραθεριστές οι οποίοι μετέβαιναν ως εκεί για την καθημερινή  τους θεραπεία.
   Λέγεται πως και ο Άγιος Νεκτάριος τους θερινούς μήνες έκανε θερμά λουτρά στην περιοχή και διέμενε  σε ένα δωμάτιο δίπλα ακριβώς στο εκκλησάκι  του Αγίου Σεραφείμ.
    Η σημερινή οργανωμένη παραλία  των λουτρών δεν έχει καμία σχέση με τη εικόνα  της περιοχής πριν από μερικές δεκαετίες  όπως φαίνεται και στην επόμενη φωτογραφία. Απλά νοικοκυρεμένα δωματιάκια για να διαμένουν οι λουόμενοι.
Και όμως όσο κι αν φαίνεται παράξενο ή υπερβολικό  τα "θέρμα"  της Σουβάλας έχουν τη δική  τους ιστορία. Όπως αναφέρει η ιστορικός Γωγώ Κουλικούρδη στο βιβλίο "ΑΙΓΙΝΑ 1"  σελ. 43, 182 και 184, επειδή η Αίγινα είναι ηφαιστειογενής έχει ιαματικά νερά. Από την αρχαιότητα είχε χρησιμοποιηθεί η υδροθειούχος πηγή στο Κακοπέρατο, στο μυχό του κόλπου του Μαραθώνα. Σήμερα έχει σχεδόν εγκαταλειφθεί και εξαφανιστεί. Μια άλλη πηγή είναι στη Σουβάλα, στη θέση Θέρμα. Το όνομα και κάποια λείψανα αρχαίων κτισμάτων δείχνουν ότι και αυτή ήταν γνωστή από την αρχαιότητα. Μετά  την επανάσταση μελετήθηκε από το χημικό του βασιλιά Όθωνα H. Landerer  που έγραψε: "ότι το νερό είναι πολύ καλό, η Αίγινα θα μπορούσε να γίνει ένα σπουδαίο ιαματικό κέντρο και ότι σε λίγες μέρες θα άρχιζε μια συστηματική ανασκαφή για να συγκεντρώσει μεγαλύτερες ποσότητες νερού" Για άγνωστους λόγους δεν έγινε τίποτε.
   Κατά  το τέλος  του 19ου αιώνα το κράτος αποφάσισε πάλι  να αξιοποιήσει τη θερμοπηγή και ανέθεσε στον καθηγητή Α. Δαμβέργη να τη μελετήσει. Ο Δαμβέργης γράφει στη σχετική του μελέτη: "ότι είναι θερμή αλιπηγή, βρωμιούχος, ασθενώς αλκαλική και κατατάσσεται μεταξύ των γνωστών της Ευρώπης"
   Ούτε και τότε όμως έγινε προσπάθεια για την εκμετάλλευσή της.
   Η Γωγώ Κουλικούρδη αναφέρει την περιοχή "Θέρμα" ως οικισμό της κοινότητας Βαθέος, ενώ καταγράφεται ότι το 1947  υπήρχε στην περιοχή μικρό ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενούσε  τους λουόμενους και συγκοινωνία με τον Πειραιά τρεις φορές  την εβδομάδα με καΐκια.
    Σήμερα  ούτε  λόγος  πλέον για  τα λουτρά ή καλύτερα για τα "Θέρμα" της Σουβάλας, που θα μπορούσαν να είναι ένας προορισμός εναλλακτικού τουρισμού και σωστής αξιοποίησης και  εκμετάλλευσης της περιοχής.