Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Φτωχότερη η Ορθόδοξη Θεολογία μετά την εκδημία του π. Γ. Μεταλληνού.


 Φτωχότερη η Ορθόδοξη Θεολογία μετά  την εκδημία  του συγγραφέα και πανεπιστημιακού δασκάλου  π. Γεωργίου Μεταλληνού.
  Ο συγγραφέας πλήθους βιβλίων και άρθρων καθώς και δάσκαλος χιλιάδων εκπαιδευτικών Θεολόγων στα σχολεία  της πατρίδας μας, δούλεψε  όσο λίγοι  στο χώρο του, καλλιέργησε τα Θεολογικά γράμματα στον κλάδο του και αφήνει πίσω του ένα μεγάλο έργο, παρακαταθήκη  για τις επόμενες  γενεές.

Εδώ στην Αίγινα είχαμε τη χαρά και την τιμή να απολαύσουμε  το Θεολογικό του λόγο σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης για τους εκπαιδευτικούς με αφορμή την εορτή των Τριών  Ιεραρχών  το 2015 στο Νεανικό Κέντρο  της Μητροπόλεως.
 
 Παραθέτουμε ένα σύντομο βιογραφικό:

Έφυγε από τη ζωή το πρωί της 19/12, σε ηλικία 79 ετών, ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διακονούσε στον πανεπιστημιακό ναό του Αγίου Αντύπα στον χώρο της Οδοντιατρικής Σχολής, στου Γουδή. Το 2015 βραβεύτηκε με το Μακεδονικό Βραβείο για το συνολικό του έργο.
Ο εκλιπών γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1940 όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του (1958). Από το 1964 έως το 1967 σπούδασε κλασική φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε τα πτυχία Θεολογίας και Φιλολογίας.
Με την εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, διορίστηκε επιστημονικός βοηθός στην έδρα Πατρολογίας και το 1969 μετέβη για μεταπτυχιακές σπουδές στην τότε Δυτική Γερμανία (Βόννη και Κολωνία), όπου και έμεινε μέχρι το 1975. Ενδιάμεσα πραγματοποίησε σπουδές και αρχειακές έρευνες στην Αγγλία. Το 1971 εισήλθε στις τάξεις του κλήρου στη Γερμανία και έγινε διδάκτωρ Θεολογίας (Αθήνα) και Φιλοσοφίας-Ιστορίας (Κολωνία).
Από το 1984 διετέλεσε καθηγητής στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών διδάσκοντας «Ιστορία του Πνευματικού Βίου κατά την μεταβυζαντινή περίοδο», «Ιστορία και Θεολογία της Λατρείας» και «Βυζαντινή Ιστορία». Διετέλεσε κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής από το 2004 έως το 2007, οπότε και αφυπηρέτησε, λαμβάνοντας τον τίτλο του ομότιμου καθηγητή.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ