Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Ο Ηρώδης έγινε θηριώδης.

  Με αυτή τη φράση τα κάλαντα της πατρίδας μας μνημονεύουν  τον αιμοσταγή βασιλιά  της Ιουδαίας που σήμερα 29 Δεκεμβρίου η Εκκλησία  εορτάζει τα νήπια που με εντολή του σφαγιάστηκαν.

   Το τυφλό πάθος  του για εξουσία, η ανασφάλειά  του και οι εμμονές που τον διακατείχαν οδήγησαν τον βασιλίσκο Ηρώδη να μείνει στην ιστορία  για το σφαγιασμό των νηπίων της Βηθλεέμ αλλά και την αναγκαστική μετοίκιση της  Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο προκειμένου να γλυτώσουν τον Ιησού από τη  μανία του Ηρώδη.

Ποιος είναι όμως ο Ηρώδης; Τι αξίωμα κατείχε; Ποια η αντίληψη των σύγχρονων του για πρόσωπο του;
 Ο Ηρώδης καταγόταν από την Ιδουμαία  της Αραβίας. Οι Ρωμαίοι τον όρισαν ως βασιλιά  των Ιουδαίων. Βασίλεψε από  το 37 π. Χ. - 4 μ.Χ. Έκανε σπουδαία έργα, μεταξύ των οποίων ανακαίνισε ριζικά το Ναό της Ιερουσαλήμ. Συγκεκριμένα ο ναός ήταν  το τρίτο κατά σειρά κτίσμα που θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια  των δύο προηγουμένων (Σολομώντα και Ζοροβάβελ). Έτσι ο ναός αυτός  που οι Ρωμαίοι τον γκρέμισαν το 70 μ. Χ., αναφέρεται ως ο ναός του Ηρώδη.

Παρ' όλα αυτά οι Ιουδαίοι δεν τον συμπαθούσαν, εξαιτίας  της καταγωγής του και των σχέσεων του με τους Ρωμαίους. Τον έτρεμαν για  τις θηριωδίες του: εκτέλεσε ολόκληρες οικογένειες πολιτικών του αντιπάλων, θρησκευτικούς άρχοντες των Ιουδαίων, ακόμη και μέλη της ίδιας  του της οικογένειας προκειμένου να παραμείνει  στην εξουσία και στο θρόνο του. Πέθανε το 4 μ. Χ. στην Ιεριχώ από οδυνηρή αρρώστια.

Η προσπάθεια  του να εξαφανίσει κάθε αγόρι κάτω των δύο ετών δίνοντας εντολή για ανηλεή σφαγιασμό μαρτυρεί  και  το μεγάλο πάθος  του για  εξουσία.

Η  Εκκλησία  κάθε χρόνο  στις  29 Δεκεμβρίου μνημονεύει και εορτάζει συγχρόνως  τα νήπια που κατέσφαξε ο Ηρώδης και είναι οι πρώτοι μάρτυρες  που θυσιάστηκαν για το Χριστό.