Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Τα καλούδια των φίλων για τη νέα χρονιά.


Τα καλούδια των φίλων είναι τα καλύτερα προικιά για την είσοδο στο νέο χρόνο. Τα καλύτερα γούρια. Μαζί με τις ευχές τα e-mail, τα Likes και τα sms είναι και κάποια δώρα χειροποίητα τις περισσότερες φορές  που στολίζουν το γιορτινό τραπέζι ή μια γωνιά  ξεχωριστή με αντικείμενα και δώρα.

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα το δώρο των αδελφών Καρακάση έρχεται να στολίσει με τον δικό τους τρόπο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Μια κρεμμύδα από τις βουνοπλαγιές της Αίγινας για "καλή τύχη" στην υποδοχή της νέας χρονιάς, οι παλαιότεροι την αποκαλούσαν και κρεμμυδασκέλα -  στολισμένη και ντυμένη γιορτινά  για  την περίσταση.

  Για την περίσταση να θυμηθούμε ότι οι παλαιοί Αιγινήτες, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έπαιρναν από τα χωράφια κρεμμύδες, τις οποίες ονόμαζαν ασκέλες. Τις τοποθετούσαν πάνω από το κατώφλι της πόρτας. Είχαν ευεργετικές ενέργειες για το σπιτικό και τους νοικοκυραίους, γιατί όπως πίστευαν, το σπίτι θα ευημερήσει και θα είναι "γεμάτο και ντυμένο σαν την ασκέλα"

   Το έθιμο λοιπόν καλά κρατεί.
  

Από κοντά και η χειροποίητη κεντητή κάρτα  της κ. Λίνας Μπόγρη - Πετρίτου  που κάθε χρόνο ετοιμάζει με περισσή αγάπη και τέχνη. Οι ευχές  της πάντα διανθισμένες με  παροιμίες και φράσεις  της αυλόπορτας και όχι μόνο.





Η βασιλόπιτα από το "AIAKEION"  ντυμένη στα λευκά ίσως λόγω Ζηνοβίας που έχει ασπρίσει όλα  τα γύρω βουνά  της Αττικής. 

Και  η πουτίγκα από το φίλο Γιώργο Καλόφωνο είναι το γλυκό που τα τελευταία χρόνια συνοδεύει γευστικά  το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.


Πως να μην αισθάνεσαι ευτυχής όταν δέχεσαι την αγάπη αυτών των ανθρώπων τέτοιες μέρες; Το λιγότερο που μπορείς να πεις, είναι ένα ευχαριστώ και να ευχηθείς η νέα χρονιά να φέρει ευτυχία, υγεία, χαρά και κάθε προκοπή και πρόοδο στη δουλειά  τους και στην προσωπική τους ζωή.