Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Εσπερινός στον Άι Νικόλα στο Μούλος.


 Εσπερινός του Αγίου Νικολάου απόψε στη βίγλα  του Άι Νικόλα στο "Μούλος" όπως λένε οι παλαιοί Κυψελιώτες την περιοχή.

Ο βυζαντινός ναός φωτισμένος και τα  στιχηρά και τα απόστιχα  της εορτής να ψάλλονται μέσα στις παλιές πέτρες που ο βοριάς τις έχει δέσει γερά στην περιοχή. Προεόρτια των Χριστουγέννων ακούσματα και όλα μας δείχνουν τη μεγάλη εορτή της γέννας του Χριστού.

Μπορεί ο βοριάς να δείχνει τα δόντια του αυτές τις μέρες αλλά η αγκαλιά  του Άι- Νικόλα είναι ζεστή. Ζεστός ο εσωτερικός  του χώρος, στρωμένος με μοκέτα, καθαρός, περιποιημένος, στολισμένος με λουλούδια μεταδίδει μια προ- χριστουγεννιάτικη θαλπωρή.
   Αναφερόμαστε στο βυζαντινό ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στον ομώνυμο λόφο στην Καβουρόπετρα  της Κυψέλης, ή Μούλος (μώλος) όπως κατά την παράδοση αναφέρεται η περιοχή από τους παλαιούς κατοίκους.
   Ένας ολόλευκος βυζαντινός ναός, αυτός του Αγίου Νικολάου, δεσπόζει πάνω από τον παραλιακό δρόμο που οδηγεί από την Αίγινα προς τη Σουβάλα, στην περιοχή της Κυψέλης. Οι ναυτικοί της Κυψέλης ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Νικόλαο και την ημέρα της εορτής του προσέρχονται ως ταπεινοί προσκυνητές προσκομίζοντας τις ευχαριστίες τους αλλά και τα αιτήματα τους. 

   Αγαπημένος χώρος περιπάτου που τα τελευταία χρόνια , αν και έχει πνιγεί από τις παραθεριστικές κατοικίες που κατόρθωσαν να τον περικυκλώσουν, φωτίζεται τη νύχτα, είναι περιποιημένος και καθαρός χάρη στις προσπάθειες των γειτόνων του. Για δεκαετίες  ο ναΐσκος απολάμβανε την ευεργετική φροντίδα της μακαρίτισσας  γερόντισσας Ζωής, η οποία τον πρόσεχε και τον είχε ένα πραγματικό στολίδι.
   Επίσης σώζονται φωτογραφίες από την εποχή (1930) που ο ναός δεν ήταν ασβεστωμένος και φαινόταν  η πέτρα του, επίσης σε άλλες εικονίζονται οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου Κυψέλης το δάσκαλο τους αρχιμανδρίτη π. Ιωάννη Ηλιόπουλο που φροντίζουν  τα γύρω πεύκα και φυτεύουν καινούργια δενδρύλια.


   Ο ναός είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής με τέσσερις κίονες να στηρίζουν τον τρούλο του. Παρότι διαθέτει κομψότητα δεν είναι συμμετρικός. έχει κτιστεί από μεγάλους λαξευτούς πλίνθους και έχει ενσωματωμένα  κατάλοιπα από αρχαίο ναό, όπως τις κολώνες και τα κιονόκρανά τους. Στο εσωτερικό διαζώζονται δύο με τρεις φθαρμένες  τοιχογραφίες. Είναι φανερό ότι ο ναός έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις στο πέρασμα των αιώνων από την προσπάθεια κάποιων να τον διατηρήσουν και να τον ευπρεπίσουν.
   Τέλος  ο λόφος στον οποίο είναι κτισμένος για την ιστορικό Γωγώ Κουλικούρδη  θεωρείται  ότι ήταν ο χώρος του αρχαίου ναού του Ηρακλή στην Αίγινα και ένα μέρος από τη μεσαιωνική τριπυργία που οχύρωνε το νησί από τις επιδρομές των πειρατών.
   Το κτίσιμο  του ναού σύμφωνα με παράδοση οφείλεται σε  τάμα ναυτικού που κινδύνευσε από θαλασσοταραχή με το καΐκι του στη γύρω θαλάσσια περιοχή.