Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Η Καθαρά Δευτέρα των χαρταετών.

    Μια  μουντή Δευτέρα ξημέρωσε. Η πρώτη μιας μεγάλης περιόδου που ονομάζεται Μεγάλη Τεσσαρακοστή και οδηγεί στο Πάσχα.
   Η  φετινή Καθαρά Δευτέρα είναι λίγο μελαγχολική. Ίσως γιατί δεν προηγήθηκε το καρναβάλι. Ίσως γιατί δεν την προλόγισε ο απανταχού βασιλιάς καρνάβαλος. Δεν έχει φως και ένα αγέρι δροσερό που σκουντά  τα άνθη της αμυγδαλιάς που ακόμα επιμένει να ανθίζει. Όπως και να έχει όμως θα είναι πάντα μια ιδανική ημέρα  για όσους βρίσκονται στην ύπαιθρο χώρα. Ιδανική όμως και για το έθιμο  των χαρταετών.
   Η Καθαρά Δευτέρα των χαρταετών. Έτσι όπως η γνήσια ελληνική παράδοση μας έχει μάθει.
   Ας ελπίσουμε να δούμε στον ουρανό πολύχρωνους αητούς, χάρτινους καμαρωτούς. Να ακούγεται το πέταγμα  τους και η ουρά να κάνει τσαλίμια. Και αν  τους αντικρίσουμε θα καταλάβουμε πως το σπάγγο από την καλούμπα  τον κρατούν παιδιά που ακόμα συνεχίζουν μια μεγάλη παράδοση, έτσι όπως η λαογραφί μας μαρτυρεί. Πίσω από αυτά  τα παιδιά υπάρχουν γονείς και δάσκαλοι που μιλούν στα παιδιά  τους και τα μυούν στην ελληνική ζωή.

     Ας θυμηθούμε όμως σήμερα  έναν παλιό χαρταετό. Αυτόν του θρυλικού Μίμη και του Ρήγα από τα παλιά αναγνωστικά του Δημοτικού.
   Γενιές πολλών παιδιών μεγάλωσαν με το παλαιό αναγνωστικό στο οποίο θριάμβευε το περήφανο πέταγμα του αετού του Μίμη. Ο Μίμης αδιαφιλονίκητος ήρωας του παλαιού αναγνωστικού με το ριγέ μπλουζάκι και το κοντοκουρεμένο κεφάλι στο πλευρό της αδελφής του της Άννας, χαίρεται την Καθαρά Δευτέρα από την Αθηναϊκή ταράτσα του σπιτιού.
   Με αυτές τις εικόνες τα μικρά παιδιά μάθαιναν τα πατροπαράδοτα έθιμα της Καθαροδευτέρας έχοντας σαν πρότυπο το Μίμη και την παρέα του. Ο χαρταετός αναπόσπαστη ψηφίδα της ημέρας. ένα έθιμο μια συνήθεια που έφερνε πολύ κοντά τον πατέρα με το γιό, τον παππού με τον εγγονό μέρες πριν, όταν θα έπρεπε να φτιαχτεί ο αετός να μετρηθούν καλά τα ζύγια και να έχει σωστό μήκος η ουρά.
   Στο ακόμα πιό παλιό αναγνωστικό ο πρωταγωνιστής είναι ο Ρήγας και η γιαγιά που καμαρώνει το κατόρθωμα του εγγονού αλλά και η Χιόνια, η γάτα.
Η ελληνική οικογένεια σε απαρτία, μαζί με τα οικόσιτα ζώα. Όλα ανθρώπινα, γήινα, φυσιολογικά, ελληνικά και πατροπαράδοτα.
   Αυτή είναι η Ελλάδα μας.
 Ας  ευχηθούμε οι χαρταετοί της ψυχής μας να πετάνε πάντα ψηλά. Καλή ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ.