Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ο "εκατομμύριος" της Σουβάλας

 Έναν ταπεινό και τίμιο εργάτη της Αίγινας έρχεται να μας θυμίσει η Ρένα Καρακατσάνη και η Μαρία Θεοδοσιάδη που δημοσίευσαν τη φωτογραφία στις σελίδες  τους στο Fb.

Μια άγνωστη φιγούρα από την περιοχή της Σουβάλας. Είναι ο λεγόμενος "Εκατομμύριος". Αυτό ήταν το παρατσούκλι του που το κέρδισε επάξια με αυτά που έλεγε. 
Ο ίδιος δούλευε στην ιστορική μπακαλοταβέρνα  του "Άρωμα". Από αυτό το μαγαζί πήρε το όνομα της όλη η γύρω περιοχή της Σουβάλας. "Που μένεις;"  " Στου Άρωμα" ήταν η απάντηση.
Ο Γιώργος - έτσι ήταν  το πραγματικό του όνομα - δούλευε εκεί και με αυτόν τον γαιδαράκο  κουβαλούσε τον πάγο στα σπίτια. Ήταν η εποχή που δεν υπήρχε ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα σε όλο το νησί  και στα σπίτια βασίλευαν τα ψυγεία με πάγο.

Έλεγε λοιπόν συνέχεια: "Μωρέ ας κερδίσω εγώ ένα εκατομμύριο και θα δείτε τι θα κάνω".
Έτσι τον έβγαλαν "ο εκατομμύριος".

Η ταπεινή αυτή φιγούρα είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα  όλων εκείνων των ανθρώπων  του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης που δούλεψαν με αυτοθυσία και αυταπάρνηση πολλές  φορές  για να εξυπηρετήσουν το συνάνθρωπο τους σε εποχές πολύ δύσκολες.

Άλλη μια σπάνια φωτογραφία από τη Σουβάλα  του χθες.

Ο εκατομμύριος λοιπόν στη Σουβάλα με το γαιδαράκο του το 1950. Αναβάτες, η Μαρία Θεοδοσιάδη, η Ρένα Καρακατσάνη  και ο Γιώργος Κονταρίνης!