Κυριακή 15 Μαρτίου 2020

Παιδιά είστε σπίτι;




Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες  του 2ου Γυμνασίου Αίγινας.

Είναι η πρώτη φορά που επικοινωνούμε με αυτόν τον τρόπο. 
Το επιβάλλουν οι καταστάσεις.
 Άλλωστε ας κάνουμε και κάτι διαφορετικό και καινούργιο.

Έχω τη βεβαιότητα ότι αυτή τη στιγμή που διαβάζεται αυτές τις γραμμές είστε στο σπίτι σας. Πιστεύω να είστε μαζί με τους δικούς σας και όχι μαζεμένοι πολλοί φίλοι στο ίδιο σπίτι.

Έχουμε να τα πούμε από την περασμένη Τρίτη 10 Μαρτίου. Ποιος  το περίμενε  ότι εκείνο το μεσημέρι της Τρίτης θα ήταν και το τελευταίο για μια μεγάλη χρονική περίοδο; Όλοι ξαφνιαστήκαμε το απόγευμα της Τρίτης παρόλο που το περιμέναμε.

Πιστεύω να είστε καλά στην υγεία σας και εύχομαι να συνεχίσετε να είστε εσείς και η οικογένειά σας.

Το σχολείο μας όπως και όλα τα σχολεία  της Ελλάδας παραμένουν κλειστά. Αυτό ίσως «ανακούφισε»  μερικούς, αλλά είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ήδη έχει αρχίσει να στενοχωρεί κάποιους. Μπορεί και όλους. Και ο λόγος είναι ότι δεν βλεπόμαστε, δεν συναντιόμαστε, δεν κάνουμε μάθημα, δεν ανταλλάσουμε μια καλημέρα, δεν σας κάνουμε παρατηρήσεις και υποδείξεις. Εσείς πάλι δεν συναντάτε τους φίλους και συμμαθητές σας,  δεν  κάνετε πειράγματα, αστεία, δεν τρέχετε στα διαλείμματα, δεν τα λέτε  με λίγα λόγια.   

Οι μέρες που ζούμε είναι περίεργες, διαφορετικές, πρωτόγνωρες.

Για πρώτη φορά στη ζωή σας ζείτε μια  τέτοια ζοφερή κατάσταση. Το καινούργιο καράβι της ζωής  σας έπεσε πάνω σε μια μεγάλη τρικυμία. Σε μια θύελλα. Όμως είναι καινούργιο. Άρα γερό και δυνατό. Και τα δυνατά σκαριά αντέχουν. Και νικούν την καταιγίδα όταν έχουν καλό καπετάνιο και γερές άγκυρες.

Εσείς είστε ο καπετάνιος της ζωής σας. Ξέρετε πολλά, έχετε αρκετές γνώσεις. Λαμβάνετε πολλές πληροφορίες. Ενημερώνεστε. Έχετε από κοντά  τους δικούς σας που σας συμβουλεύουν. Από την άλλη έχετε γερές άγκυρες σε αυτήν την περιπέτεια. Και αυτές είναι οι αξίες  και οι αλήθειες με τις οποίες σας έχει εφοδιάσει το σχολείο. Έχετε πίστη, υπομονή και επιμονή. Έχετε ταλέντα, ικανότητες, δεξιότητες, προτερήματα.
 Έχετε το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η υγεία σας.

Γι αυτό αξίζει να έχουμε θάρρος και υπομονή. Γι αυτό δεν πρέπει να απελπίζεστε ούτε να στενοχωριέστε.

Θα ξαναβρεθούμε. Πιστεύω και εύχομαι σύντομα. Πολύ σύντομα.

Ως τότε, ας δούμε και λίγο θετικά αυτές  τις ημέρες. Όσο γίνεται.
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν.

Μια που είμαστε στο σπίτι, ας επικοινωνήσουμε αληθινά και ειλικρινά με τους άλλους. Με τους συμμαθητές τις συμμαθήτριες μας, τους φίλους και τις φίλες μας. Μην απομονωθούμε. Ας αναπτύξουμε μια διαφορετική κοινωνικότητα μέσα από το διαδίκτυο που αυτές τις μέρες αποδεικνύεται μια μεγάλη ευλογία για όλους μας.

Ας σπάσουμε  την απομόνωση μας κι ας μιλήσουμε στο instagram,  στο messenger στο τηλέφωνο και όπως αλλιώς μπορούμε.

Ας παίξουμε με τους άλλους διαδικτυακά παιχνίδια.

Ας διαβάσουμε. Δεν περιμένατε να σας το πω; Το ξέρω εδώ κάποιοι θα χαμογελάσουν ή θα βάλουν τα γέλια.

Γιατί όχι; Διάβασμα λοιπόν. Είτε πιάνοντας ξανά τα σχολικά μας βιβλία ή κάποια άλλα λογοτεχνικά ή ακόμα και βιβλία στο διαδίκτυο.
Οργανώστε το χώρο σας, το δωμάτιο σας. Ασχοληθείτε με τα χόμπι σας ή αποκτήστε καινούργια. Δείτε ωραίες ταινίες. Ακούστε μουσική. Δοκιμάστε συνταγές. Φτιάξτε πράγματα  για εσάς και τους δικούς σας.
Πολλοί από εσάς έχετε πάρει εργασίες για το σπίτι σε κάποια μαθήματα ή στα προγράμματα που κάνουμε στο σχολείο, όπως στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στη Θεατρική Ομάδα.
Να λοιπόν χρόνος για όλα.
Αλλά κυρίως πολύ χρόνος για τον εαυτό σας. Τον εαυτό μας. Ας τον γνωρίσουμε καλά. Ας κοιτάξουμε την ψυχή μας και τις ανάγκες της. Ας προσευχηθούμε για μας και για όλους.

Ας ζήσουμε διαφορετικά αυτές  τις μέρες. Και να είστε σίγουροι, όταν θα περάσει το κακό και «πιάσουμε λιμάνι» θα τα θυμόμαστε όλα αυτά σαν μια εμπειρία, μια στιγμή που μας άφησε πολλά.
Κι έτσι θα ξεγελάσουμε τον ιό. Γιατί πάντα υπάρχει και η φωτεινή πλευρά  των πραγμάτων. Η αισιόδοξη.
Ας αντιμετωπίσουμε αυτές  τις μέρες δημιουργικά. Έτσι θα βγούμε κερδισμένοι και ωφελημένοι. Πιο πλούσιοι τελικά.
Τις μέρες που λείπετε από το σχολείο, οι χώροι του καθαρίστηκαν και σύμφωνα με το πρόγραμμα  του Δήμου θα γίνει απολύμανση το επόμενο Σαββατοκύριακο.Το σχολείο θα είναι έτοιμο για να μας υποδεχθεί όταν ανοίξει και πάλι.

Ίσως να έχετε ακούσει ότι θα γίνουν μαθήματα μέσω του διαδικτύου. Για ότι καινούργιο προκύψει θα σας ενημερώσουμε αμέσως.

Ως τότε ας μην χάσουμε την επικοινωνία μας. Κοινοποιήστε αυτό το  μήνυμα και στους άλλους μαθητές και φίλους σας.
Να επισκέπτεστε συχνά  τη σελίδα  του σχολείου  για να ενημερώνεστε τακτικά.
(Από αύριο στη σελίδα 2ogymnasioaeginas.wordpress.com θα υπάρχουν μηνύματα και καθημερινή επικοινωνία).

Εύχομαι όλα να πάνε καλά.
Οι  καθηγητές και οι καθηγήτριες σας θέλουμε να προσέχετε για να μείνετε υγιείς και δυνατοί. Και με τη προσοχή σας, τη συνέπεια, την πειθαρχία στα μέτρα που ανακοινώνονται και την υπευθυνότητα και ωριμότητα σας να δίνετε πρώτοι εσείς το σωστό παράδειγμα.

Γι αυτό μείνετε σπίτι!!!
Καλή αντάμωση……….

Ο καθηγητής και Διευθυντής  σας
Γιώργος Μπήτρος.