Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

193 χρόνια πριν, τέτοιες μέρες έφθασε στην Αίγινα ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελεύθερης Ελλάδας.

     Τέτοιες ημέρες (26η Ιανουαρίου) έφθασε στην Αίγινα  ο πρώτος  Κυβερνήτης  της ελεύθερης Ελλάδος. Μια χώρα βγαλμένη μέσα από τις στάχτες και τον αχό του πολέμου, ένας λαός γεμάτος  πληγές, τραύματα  που αιμορραγούσαν  σε σώματα ορφανεμένα και μπαρουτοκαπνισμένα κρατώντας  δάφνες και μυρτιές  υποδέχονται  τον Ιωάννη Καποδίστρια και προσβλέπουν σε αυτόν τη σωτηρία  τους. Προσδοκούν την Ανάσταση  του Έθνους και τη θεμελίωση  της Νεότερης Ελλάδας.

Μέρες  ελπιδοφόρες, φωτεινές  γεμάτες ενθουσιασμό και πατριωτική περηφάνια. Ένας λαός  που πάλλεται από τις ιαχές και τις επευφημίες  της  υποδοχής.
Η  ταπεινή γη της Αίγινας υποδέχεται και αγκαλιάζει το βλάστημα  της Κέρκυρας, τον μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό, τον οραματιστή και ασκητή  Κυβερνήτη  και του παρέχει  το φως και την ασφάλεια να δουλέψει  για να θεμελιώσει  ένα καινούργιο κράτος  που βρίσκεται στα σπάργανα  του ακόμη.

Η  Αίγινα αξιώνεται μεγάλης  τιμής και ιδιαίτερης αντιμετώπισης  από  τον Καποδίστρια  που την στολίζει με υπέροχα, πρωτοποριακά, μεγάλα  και επιβλητικά κτίρια  που μαρτυρούν και φωνάζουν μέσα από τη σιωπή τους  την ιστορία  τούτου του τόπου, την Νεότερη Ιστορία  του Έθνους. Τονίζουν και υπογραμμίζουν  τη μεγάλη ευγνωμοσύνη και υποχρέωση  


Δίκαια  ο σημερινός ομιλητής τέως  υπουργός κ. Αλέκος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε  στην ομιλία  του στην τιμή που έχει αποδώσει η Αίγινα  στον Κυβερνήτη αλλά  και  στο εκπαιδευτικό  του έργο.

Ο ομιλητής με μεστό λόγο και ενάργεια επικέντρωσε  την ομιλία του στο εκπαιδευτικό έργο  του Ιωάννη Καποδίστρια, κάνοντας  λόγο ιδιαίτερα   για τα Εκπαιδευτικά  Ιδρύματα που θεμελίωσε  ο ίδιος ο Κυβερνήτης στην Αίγινα αλλά  και σε πολλές περιοχές  της  Ελλάδας.

Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που στηρίχθηκε  στην αλληλοδιδακτική μέθοδο και την Τεχνική κατάρτιση των εκπαιδευόμενων. Ένας συνδυασμός πνευματικότητας και χειρωνακτικής εργασίας

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε  στους ακροατές  η αποστροφή του λόγου  του τέως  υπουργού που ανέφερε πως η Αίγινα έχει  τιμήσει και τιμά  τον Καποδίστρια περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Το όραμα  του Καποδίστρια έγινε και όραμα του λαού. Γι’ αυτό  το όραμα «έχυσε ιδρώτα και αίμα» Σκοπός  ήταν, στον λίγο χρόνο  που τον άφησαν, η ανασύσταση της Ρωμιοσύνης.

Οι επόμενοι, όσοι ακολούθησαν του μεγάλου αυτού πολιτικού, ήταν να εγκαταλείψουν και να αποκαθηλώσουν το έργο του.

Ο κ. Παπαδόπουλος πριν ολοκληρώσει  την ομιλία  του έκανε πολλές και σημαντικές  επισημάνσεις  για  τη σημερινή πολιτική σκιαγραφώντας  το σημερινό πολιτικό  ηγέτη που χρειάζεται η πατρίδα μας.