Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Τα ονομαστήρια του Σεβ.Μητροπολίτου Ύδρας κ.κ. Εφραίμ.

                            "Έτη  πολλά, χαρμόσυνα, υγιεινά, πνευματοφόρα και ειρηνικά  στον Σεβασμιότατο   Μητροπολίτη μας κ.κ. Εφραίμ"

 

Τηρουμένων  των υγειονομικών μέτρων εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμινονίδος  και  Τροιζηνίας  κ.κ. Εφραίμ.

   Σήμερα  28 Ιανουαρίου η Εκκλησία  τιμά τη μνήμη  του Οσίου Εφραίμ  του Σύρου, μεγάλου ασκητού και πατέρα  της Ορθόδοξης  Εκκλησίας. Ο Όσιος  Εφραίμ που καταγόταν από  περιοχή της Μεσοποταμίας γεννήθηκε πιθανόν  το 308 μ.χ. και από μικρή ηλικία αφιερώθηκε στο Θεό. Κείρεται μοναχός και λαμβάνει τον πρώτο βαθμό της ιεροσύνης, αυτόν του διακόνου χωρίς να θελήσει να ανέβει  και τους άλλους βαθμούς συναισθανόμενος  το βάρος και την  ευθύνη  της ιεροσύνης. Αναδείχθηκε μέσα από την άσκηση και τη συγγραφή του, αναδείχθηκε άριστος γνώστης  των δογμάτων της  πίστεως και μεγάλος  διδάσκαλος  της Εκκλησίας και δεινός πολέμιος  των αιρετικών. Εξαιτίας  της διδασκαλίας  του πολλοί αιρετικοί επέστρεψαν στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπήρξε σφοδρός πολέμιος  του αιρετικού Απολλινάριου.

Ήταν σύγχρονος  των Καππαδοκών πατέρων και αναφέρεται ότι είχε έρθει σε επικοινωνία με τον Μέγα Βασίλειο. Τελείωσε  τη ζωή του ειρηνικά  το 373 μ.Χ.

Σήμερα  στην Ύδρα στον Μητροπολιτικό Ναό  τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τη συμμετοχή όλων των ιερέων του νησιού καθώς και εκπροσώπων των τοπικών αρχών και καθορισμένου αριθμού πιστών, σύμφωνα με τα έκτακτα υγειονομικά μέτρα.

Κατά  τη διάρκεια  της Θείας Λειτουργίας κήρυξε  το Θείο Λόγο ο πρωτοσύγκελος  της Μητροπόλεως αρχιμανδρίτης π.Νεκτάριος Δαρδανός  ο οποίος και παρέδωσε στον Σεβασμιώτατο δώρο εκ μέρους όλων των ιερέων της Μητροπόλεως. Η φετινή εορτή του Σεβασμιωτάτου συμπίπτει με  τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από την εκλογή  του ως Μητροπολίτου Ύδρας. Το δώρο αυτό είχε διπλό και συμβολικό χαρακτήρα.

Τα έκτακτα  υγειονομικά μέτρα που εφαρμόζονται στέρησαν τη δυνατότητα  σε πολλούς ιερείς  της Μητροπόλεως αλλά και λαϊκούς να μεταβούν στην Ύδρα και να ευχηθούν στον Σεβασμιότατο.

Οι εξαιρετικές  φωτογραφίες  προέρχονται από το  Γραφείο Τύπου της Μητροπόλεως.