Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

"WARSPITE "Το πλοίο που έφερε στην Ελλάδα τον Ιωάννη Καποδίστρια.


 Πριν από μέρες  ο ιστορικός  κ. Γεώργιος Καλόφωνος έφερε  στο φως μια εξαιρετικής σημασίας  φωτογραφία  που εντόπισε σε ξένα   ιστορικά  αρχεία.

  Πρόκειται   για  το ιστορικό βρετανικό πολεμικό πλοίο  H.M.S. WARSPITE  κατασκευής   του 1807.  Το πλοίο  αυτό μετέφερε  τον Ιωάννη Καποδίστρια  στην Ελλάδα  και ιδιαίτερα  στην Αίγινα. Αυτό  το πλοίο το 1828 προσάραξε  στον κόλπο  του Μαραθώνα  στην περιοχή της Περιβόλας κι από εκεί με μικρότερα πλοιάρια  ο πρώτος Κυβερνήτης και η συνοδεία  του μεταφέρθηκαν  στην πόλη της  Αίγινας.

Να  αναφέρουμε  πως  το πλοίο αυτό  συνόδευαν  στο ταξίδι  του στην Ελλάδα , το ελληνικό "Έκτωρ", το ρωσικό "Ελένη"   και το γαλλικό "Ήρα".

Με  γλαφυρότητα  ο θεολόγος  ιστορικός  και συγγραφέας  π. Εμμανουήλ  Γιαννούλης  περιγράφει  το ταξίδι του Ιωάννη Καποδίστρια   στην Αίγινα  στο τελευταίο  του βιβλίο. Απόσπασμα  από αυτές  τις σελίδες μπορεί κάποιος  να αναζητήσει  στο site  www. aeginafirstcapital.

Η  φωτογραφία  όπως μας πληροφορεί  ο κ. Καλόφωνος είναι εποχής  1870 -1874  όταν  το πλοίο  χρησιμοποιείτο  για ως εκπαιδευτικό πλοίο  του Βρεττανικού Βασιλικού Ναυτικού.