Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Το τζάκι ανάβει ξανά στο σπίτι του Ροδάκη


Οι  κασσάνδρες  που προφήτευαν  για την κατάρρευση του σπιτιού  του Ροδάκη  στο Μεσαγρό δεν επαληθεύτηκαν.

Το  μοναδικής  αρχιτεκτονικής  σπίτι  στο  Μεσαγρό απολαμβάνει  της  ζεστής  αγκαλιάς   του νέου του ιδιοκτήτη.

Με  μεγάλη ανακούφιση  και αγαλλίαση αντικρίσαμε από τους δέκτες μας τις εικόνες  του  ανακαινισμένου και συντηρημένου κτιρίου μέσα  στα κατάφυτα  χωράφια του Μεσαγρού.

Μέσα από την εκπομπή «Αστικό  τοπίο» που προβλήθηκε  από  το κανάλι  της  Βουλής  και μπορεί  κάποιος να την παρακολουθήσει πατώντας  τον παρακάτω σύνδεσμο, είδαμε εικόνες  από  το σπίτι που έχει συντηρηθεί  με  γνώση,  αγάπη  και σεβασμό.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής μίλησε  με  τον αρχιτέκτονα  κ. Διονύση    Σοτοβίκη ο οποίος γνώριζε  το σπίτι από παλαιότερες  επισκέψεις  σε αυτό  και από την εργασία  του Πικιώνη.

Ο κ.Σοτοβίκης   ως  νέος ιδιοκτήτης  του σπιτιού μίλησε για τον Αλέξανδρο Ροδάκη  λέγοντας ότι ήταν  αγρότης, αρχιτέκτονας, μουσικός, ποιητής, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδόν φιλόσοφος.  Αναφέρθηκε στον Πικιώνη ο οποίος  αποτύπωσε  το σπίτι.  Για  τον Πικιώνη το σπίτι  αυτό  ήταν σταθμός  που άλλαξε  την  τέχνη  του.

Αναφέρθηκε  σε  μια εννοιολογική  αρχιτεκτονική  που  συναντάμε  στο  κτίσιμο του σπιτιού.  Παίρνοντας αφορμή από τα τέσσερα γλυπτά που υπάρχουν  στις  τέσσερις γωνίες  του σπιτιού, εξήγησε  πως  ο αετός  συμβολίζει  τη δύναμη, το γουρουνάκι την τύχη, το φίδι τη γνώση, το ρολόι  το χρόνο. Αν αυτές  οι έννοιες  γκρεμιστούν  θα  γκρεμιστεί  και το σπίτι.  Το σπίτι – χαρακτηριστικά ανέφερε – δεν είναι  φτιαγμένο από πέτρα  αλλά  από έννοιες. Είναι κτισμένο  με συναίσθημα.


Ο κ. Σοτοβίκης  τόνισε ότι  το σπίτι  αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεν είναι απλά λαϊκό  ούτε  παραδοσιακό  αλλά μοναδικό.  Δεν υπάρχει όμοιό  του σε όλο τον ελληνικό χώρο.

Όσο   για την  ανάγλυφη βάρκα  που υπάρχει πάνω  από  την κεντρική  είσοδο  του, παρέπεμψε  στα λεγόμενα  του ίδιου του Ροδάκη που  έλεγε  πως  η είσοδος και η έξοδος  στο σπίτι σηματοδοτεί ένα  καινούργιο  ταξίδι.

Για  τον κύκλο που κάνει  κάποιος   για  να μπει  μέσα στο σπίτι  και πάλι  ο Αλέξανδρος Ροδάκης είχε πει :  «όπως κάποιος πριν πλαγιάσει  με μια γυναίκα την  αγκαλιάζει πρώτα, έτσι  και σε αυτό  το σπίτι»

Ο κ.Σοτοβίκης  που  ασχολείται με  το σπίτι αυτό 15  χρόνια αναφέρθηκε στον κ.Νεκτάριο Κουκούλη  ο οποίος  με ένα βίντεο  του, ήταν  αυτός  που  τον ώθησε  να αγοράσει  το σπίτι.

 

Μην  ξεχνάμε  ότι ο κ.Νεκτάριος  Κουκούλης  είχε κάνει μεγάλο αγώνα   για  τη σωτηρία  του σπιτιού.

Το  σπίτι  του Ροδάκη λοιπόν  είναι  σε πολύ καλά   χέρια  και αυτό αποτελεί μια  καλή  και παρήγορη είδηση.

Τίποτε  λοιπόν   δεν χάνεται όσο υπάρχουν  φιλότιμοι άνθρωποι με γνώση, αγάπη και σεβασμό  στην ιστορία  και τον πολιτισμό μας.

Για όσους ασχολούνται με  την πέτρα, την αρχιτεκτονική, τα  χρώματα  της  Αίγινας, το σπίτι  του  Ροδάκη αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα.  

Μέσα από  το  30’  λεπτών  βίντεο  θα έχει κανείς  την ευκαιρία  να θαυμάσει  το σπίτι  εξωτερικά  και εσωτερικά, να  δει  τους  τοίχους, τα παλιά κουφώματα, τις εσοχές, τα ανάγλυφα, τα γλυπτά. Ακόμα και  το αναμμένο τζάκι!

Για να παρακολουθήσετε  το  βίντεο πατήστε  τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.facebook.com/astikotopio/videos/254879959395076