Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ιωάννη Καποδίστρια: "τέτοιο θέαμα...άλλος να μην το ιδεί"


 

Πόσα  πράγματα  θα μπορούσαμε  να πούμε  για τον Ιωάννη Καποδίστρια! Το παράδειγμα  του ανδρός είναι μεγάλο, το έργο  και η διαδρομή  του συναρπαστική. Το τέλος  του  τόσο  άδικο!

Ας  δούμε μια αποστροφή  από τα λόγια  του, με τα οποία περιγράφει την εικόνα  που αντίκρισε  στην Αίγινα όταν ήρθε  στις  26 Ιανουαρίου του 1828. 

Το κείμενο και ο πίνακας  που το πλαισιώνει από την ανάλογη δημοσίευση  της Ίριδος Κρητικού στη σελίδα  της στο Facebook.

«Είναι καιροί που πρέπει να φορούμε όλοι ζώνη δερματένια και να τρώμε ακρίδες και μέλι άγριο. Είδα πολλά εις την ζωήν μου, αλλά σαν το θέαμα όταν έφτασα εδώ εις την Αίγινα δεν είδα κάτι παρόμοιο ποτέ, και άλλος να μην το ιδεί… «Ζήτω ο Κυβερνήτης, ο σωτήρας μας, ο ελευθερωτής μας» εφώναζαν γυναίκες αναμαλλιάρες, άνδρες με λαβωματιές πολέμου, ορφανά γδυτά, κατεβασμένα από τις σπηλιές. Δεν ήτον το συναπάντημα μου φωνή χαράς, αλλά θρήνος. Η γη εβρέχετο με δάκρυα. Εβρέχετο η μυρτιά και η δάφνη του στολισμένου δρόμου από τον γιαλό ως την εκκλησία. Ανατρίχιαζα μου έτρεμαν τα γόνατα, η φωνή του λαού μου έσχιζε την καρδιά μου….» και καταλήγει ο Καποδίστριας λέγοντας «Κατεβαίνω ως πολεμιστής εις το στάδιον, θα πολεμήσω ως κυβέρνησις, δεν λαθεύομαι τον έρωτα των προνομίων που είναι φυτευμένος εις ψυχές πολλών, το ονειροπόλημα των λογιοτάτων, ξένων πρακτικών ζωής, το φιλύποπτο, κυριαρχικό και ανήμερο αλλοεθνών ανδρών. Η νίκη θα είναι δική μας αν βασιλεύση εις την καρδιάν μας μόνο το αίσθημα το ελληνικό. Ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης».

Ιωάννης Καποδίστριας

Άφιξη στην Αίγινα, 11/24 Ιανουαρίου 1828

Γ. Τερτσέτης - «Απόλογα του Καποδίστρια»

'Εργο της Ειρήνης Βογιατζή

Από την αξέχαστη έκθεση "Η Περίπτωση Καποδίστρια" που παρουσιάστηκε σε αρχική εκδοχή στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας και στη συνέχεια στην τελική εκδοχή της στο Βουλευτικό, στο Ναύπλιο, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα, συγκινητικά εμπλουτισμένη με προσωπικά αντικείμενα του Κυβερνήτη, και στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της Λάρισας.