Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Η οικία και το πλοίο του Κωνσταντίνου Κανάρη στο λιμάνι της Αίγινας.

                         

Με έκπληξη διάβασα στο διαδίκτυο ότι κάποιοι συμπολίτες μας και φίλοι  της  Αίγινας αγνοούσαν  την ύπαρξη της  οικίας   του ναυμάχου Κωνσταντίνου Κανάρη στην Αίγινα. Δικαιολογημένα  τα γραφόμενα  τους από τη στιγμή  που τα πολλά  ιστορικά σπίτια  του νησιού βρίσκονται  στην αφάνεια. 

Η Καποδιστριακή εποχή συγκέντρωσε  στην Αίγινα  πολλούς επώνυμους της εποχής. Πως θα γινόταν αλλιώς, από τη στιγμή που ήταν η πρωτεύουσα  του ελεύθερου πλέον ελληνικού κράτους κι εδώ έμπαιναν οι βάσεις του. Κρατικές  υπηρεσίες, αξιωματούχοι, πολιτικοί, διπλωμάτες, αξιωματικοί  του στρατού, φιλέλληνες  και αντιπρόσωποι κρατών δίπλα  σε οπλαρχηγούς, ναυμάχους της επανάστασης. Περιστοιχισμένοι όλοι αυτοί από ορφανά  του πολέμου, ανήμπορους και πάμπτωχους κουρελήδες, από χήρες αγωνιστών και πρόσφυγες  από άλλα νησιά.

Ένα ανθρώπινο μωσαϊκό  που συνιστούσε τον πληθυσμό μια μικρής  νησιωτικής πολιτείας. Πολλά  τα σπίτια  που κτίστηκαν εκείνη την εποχή για να καλύψουν  τις στεγαστικές ανάγκες όλου αυτού του κόσμου. Ανάμεσα  στα κτίσματα και μεγάλες όμορφες, αρχοντικές κατοικίες  για τους αξιωματούχους του κράτους, τους πρόκριτους και τους  άρχοντες.

Ανάμεσα  σε αυτά  τα σπίτια και η οικία  του Κωνσταντίνου Κανάρη.

     Ένα σπάνιο  σχέδιο με μελάνι  είδε  το φως της δημοσιότητας  παλαιότερα  στο διαδίκτυο (AeginaLight.gr). Πρόκειται  για ένα σχέδιο με μελάνι και μολύβι σε χαρτί, 212 x 312 mm που περιλαμβανόταν  ανάμεσα στα 517 σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, φωτογραφίες και χαρακτικά, σε δημοπρασία  του οίκου Βέργου . Τίτλος στα αγγλικά κάτω στο μέσο: «Canaris’s / Fireship», τόπος και χρονολογία κάτω δεξιά: «AEGINA 12 JULY 1826».

Στην πρώτη αυτή εικόνα απεικονίζονται και οι δύο πύργοι στην είσοδο του λιμανιού.


   Απεικονίζει το πυρπολικό του Κανάρη στην Αίγινα (12 Ιουλίου 1826), λίγο πριν αναχωρήσει για την εκστρατεία της Σάμου, όπου ο ήρωας έχασε τρεις συντρόφους του κινδυνεύοντας σοβαρά και ο ίδιος. Το πυρπολικό του βυθίστηκε πριν εκραγεί .

    Συναρπάζει  η εικόνα  της μετά - επαναστατικής Αίγινας. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως  ο Κωνσταντίνος Κανάρης είχε  μεγάλους δεσμούς με την Αίγινα. Απόδειξη  το σπίτι  του κοντά  στο λιμάνι  που υπάρχει μέχρι σήμερα.  Η  οικία του Κων. Κανάρη (ιδιοκτησίας σήμερα Α. Λυκούρη) στην ομώνυμη οδό στην πόλη της Αίγινας, είναι ένα ενδιαφέρον κεραμοσκέπαστο νεοκλασικό κτίριο με λιτές όψεις και αξιόλογα επί μέρους μορφολογικά στοιχεία, όπως είναι οι παραστάδες στις γωνίες του κτηρίου, τα πλαίσια στα παράθυρα, το ξύλινο δαντελωτό κόσμημα κάτω από το γείσο της στέγης, η τζαμαρία στην οποία οδηγεί η πέτρινη σκάλα ανόδου στον όροφο. Το κτίριο αναδεικνύεται από τον κήπο που το περιβάλλει.


Σήμερα το σπίτι που ο επισκέπτης το συναντά λίγο μετά  το Ταχυδρομείο στην πλατεία Εθνεγερσίας  χρήζει συντήρησης. Είναι εμφανή τα σημάδια  του χρόνου στους τοίχους και στα κουφώματα.

Το σπίτι του Κ. Κανάρη είναι ένα από τα πολλά και σπουδαία ιστορικά σπίτια  της πόλης της Αίγινας που μαρτυρούν την σπουδαιότητα και το ρόλο της Αίγινας στα μετά - επαναστατικά χρόνια.