Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2021

"Το ημερολόγιο του Αιακίδη" το νέο βιβλίο του Μιχάλη Μουτσάτσου.

Ο  κ. Μιχάλης Μουτσάτσος κτυπά  για δεύτερη φορά με την αιχμηρή του πένα, κυκλοφορώντας  το δεύτερο βιβλίο  του με τίτλο: "Το ημερολόγιο του Αιακίδη". Μετά  το επιτυχημένο πρώτο  του βιβλίο "Το νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες" ο κ. Μουτσάτσος μας προσφέρει συγκεντρωμένα  τα κείμενα που επί χρόνια έγραφε και δημοσίευσε  στο περιοδικό "Φιστίκι" όπου διατηρούσε και τη στήλη "Το ημερολόγιο του Αιακίδη".

Πρόκειται  για κείμενα που αναφέρονται σε θέματα τοπικά, κοινωνικά, εθνικά αλλά και κεντρικής πολιτικής όπως αναφέρει ο ίδιος στον πρόλογο του βιβλίου.

"Ονόμασα  τον εαυτό μου Αιακίδη, καυχώμενος ότι οι συμπατριώτες μου Αιγινήτες κι εγώ είμαστε απόγονοι του μυθικού βασιλιά του νησιού, Αιακού".

Αναρωτιέται ωστόσο ο συγγραφέας αν μπορούν θέματα που θίγονται πριν δεκαπέντε χρόνια να έχουν σήμερα σημασία ή να αξίζει να τα διαβάσει κάποιος. Και  φυσικά έχει αξία - απαντάμε εμείς - όταν πολλά από αυτά ζωτικής σημασίας για την Αίγινα, δεν έχουν ακόμα λυθεί.

Ο Μ. Μουτσάτσος, γεωπόνος στο επάγγελμα, αρθρογραφώντας  στον τοπικό τύπο της Αίγινας από το 1974 είναι ένας άριστος γνώστης των τοπικών θεμάτων της Αίγινας. Στο νέο  του βιβλίο περιέχονται όλα  τα άρθρα που έγραψε μέχρι το 2015 όταν και αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Στο βιβλίο όμως αυτό καταδεικνύεται και η αξία και οι υπηρεσίες που προσέφεραν στον τόπο οι τοπικές εφημερίδες και η συμβολή τους όχι απλά στην καταγραφή πολιτικών - κοινωνικών - πολιτιστικών - θρησκευτικών θεμάτων αλλά και ο ρόλος  που έπαιξαν ώστε να αναδειχθούν αυτά  τα θέματα.

Σήμερα που η "μπάλα" έχει περάσει στο διαδίκτυο και  αρχείο τοπικών παλαιών εφημερίδων δεν υπάρχει, αξίζει να υπάρχουν τέτοια βιβλία ακόμα και για ιστορικούς λόγους.

Ο ίδιος ευελπιστεί να συγκεντρώσει και τα υπόλοιπα άρθρα του από το 1974 έως  το 2015 και να τα εκδώσει στο τρίτο του βιβλίο.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τον ίδιο το συγγραφέα και μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί από το βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι".


Το πρώτο βιβλίο  του Μ. Μουτσάτσου: "Το νέο λιβάδι με τους μαργαρίτες"