Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

Μια μεταλλική ράμπα στο Κυβερνείο

 

Μια  μεταλλική ράμπα δεσπόζει εδώ και μέρες  στο  προαύλιο  του Κυβερνείου. Η μεταλλική κατασκευή έδωσε λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με την εύρεση αρχαιοτήτων στο χώρο.

Η λύση που αρχικά  επικράτησε και συζητήθηκε έντονα ήταν να σκεπαστούν τα αρχαιολογικά  ευρήματα, κάτι  που θα ήταν πολύ άσχημο και άδικο καθώς πρόκειται για σημαντικά ευρήματα.
 
 Μετά από πολύ σκέψη και μελέτη οι εμπλεκόμενοι φορείς κατέληξαν στην τοποθέτηση μεταλλικής  ράμπας ως την καταλληλότερη και άμεση λύση ώστε να μην «σκεπαστούν» τα αρχαιολογικά ευρήματα και να είναι ορατά από τους επισκέπτες  του κτιρίου αλλά και να υπάρξει απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών στους εσωτερικούς χώρους  του κτιρίου και στον α΄όροφο.

Οι αρχαιότητες στο χώρο αυτό αποτελούν τμήμα  του προϊστορικού οικισμού της πόλης της Αίγινας και είναι σε άριστη κατάσταση. Στο ισόγειο  του κτιρίου ήρθε στο φως και ένα ψηφιδωτό (βοτσαλωτό)  που απεικονίζει έναν κροκόδειλο.

Στο κτίριο  του Κυβερνείου θα στεγαστεί ένα μεγάλο μέρος  της έκθεσης  για τον Ιωάννη Καποδίστρια  που είχε παρουσιαστεί  στη Βουλή των Ελλήνων πριν μερικά   χρόνια. Η έκθεση προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί  προς  το τέλος Μαρτίου και εντάσσεται από  την Επιτροπή για το 2021 στα πλαίσια  του εορτασμού των  200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Όλα  δείχνουν  στο Κυβερνείο  την πρόοδο  των έργων και ότι ερχόμαστε πιο κοντά  στην ημέρα που το κτίριο θα  παραδοθεί σε χρήση και θα είναι ανοιχτό για  όλους  τους επισκέπτες.