Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Στην Κυψέλη τα δέντρα έχουν τη δική τους ιστορία.

Ο δάσκαλος και ιερέας  Ιωάννης Ηλιόπουλος φρόντισε  ιδιαίτερα το φυσικό περιβάλλον της Κυψέλης. Στην αυλή  του Δημοτικού Σχολείου η οποία εκτεινόταν μέχρι το  προαύλιο του σημερινού 2ου Γυμνασίου ασκούσε  τους μαθητές και τις μαθήτριες  στην τέχνη της κηπουρικής, της καλλιέργειας  καρπών και φυτών, της περιποίησης των μικρών φυτών και δενδρυλλίων. Στα πλαίσια  των μαθημάτων τους  οι μικροί Κυψελιώτες μάθαιναν  πώς να καλλιεργούν τη γη, γίνονταν μικροί  κηπουροί και γεωργοί. Καλλιεργούσαν  την αγάπη, το σεβασμό, τη  φροντίδα για  το περιβάλλον.



Ακολούθως οι μαθητές έπαιρναν  τα μικρά  δεντράκια  και τα φύτευαν  σε άλλες περιοχές  της Κυψέλης, όπως στον Άγιο Νικόλαο  στην  Καβουρόπετρα (Μούλος) ή στην Αγία Μαρίνα  στο Λεόντι, ακόμα και στις αυλές  των σπιτιών τους. Τα παλαιότερα δέντρα  της Κυψέλης έχουν «πατρίδα» τους  το χωράφι – προαύλιο  του Δημοτικού Σχολείου. Το μαθητικό εκείνο φυτώριο που ο φωτισμένος δάσκαλος φρόντισε να δημιουργήσει  μυώντας  τους μαθητές  στην τέχνη  του γεωργού.

Σήμερα εμείς απολαμβάνουμε  τον πευκώνα  στον Άγιο Νικόλαο  ή τα κυπαρίσσια και τα πεύκα στην Αγία Μαρίνα. Κάποιοι πολύ  πριν από εμάς, δούλεψαν γι’ αυτά, τα φύτεψαν, τα πότισαν, τα φρόντισαν, πρόσεξαν  το μεγάλωμα και την ανάπτυξη  τους.

Στο προαύλιο  του 2ου Γυμνασίου σήμερα, το οποίο ήταν προέκταση  της αυλής  του Δημοτικού τότε (δεκαετίες ’30 – ’40 – ’50 – ’60), εμείς  απολαμβάνουμε ένα πανέμορφο κυκλικό  σχηματισμό από παλιά  και πανύψηλα κυπαρίσσια που έχουν  φυτευτεί από τότε.

 

Ο π. Ιωάννης Ηλιόπουλος στον ίσκιο τους έκανε  μάθημα. Τα δέντρα είναι σε σχήμα κύκλου και δημιουργούν μια μικρή υπαίθρια αίθουσα. Στην άλλη πλευρά  του προαυλίου συναντάμε μια συστάδα από παλιά πεύκα αλλά  και κυπαρίσσια.

Μέσα από τα κλαδιά  των πεύκων δυστυχώς σήμερα περνούν καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Τα δέντρα όμως προϋπήρχαν εκεί. Μετά ήρθε η κολώνα!!!

Τα  δέντρα  έχουν λοιπόν τη δική  τους παλιά  ιστορία, όπως κάθε  τι που ο άνθρωπος ποιεί και δημιουργεί. Και  στη συγκεκριμένη περίπτωση  τα  δέντρα  εδώ έχουν  τη δική τους τρυφερή ιστορία  εφόσον έχουν  φυτευτεί από παιδικά  χέρια.

Στην Κυψέλη λοιπόν  τα δέντρα έχουν τη δική  τους ιστορία  όπως και σε άλλες γωνιές  του νησιού μας. Τα δέντρα  που είναι πολύτιμα  για όλους μας.

Δεν θα ήταν τελικά  παράτολμο αν λέγαμε  πως εκείνος ο παπάς και δάσκαλος ήταν ένας πρωτοπόρος  οικολόγος. Έκανε  περιβαλλοντικές  δράσεις σε εποχές  που ακόμα δεν είχαμε ανακαλύψει αυτούς  τους όρους. Έκανε  το αυτονόητο. Να  φυτεύει  δέντρα!