Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Οι Άγιοι Θεόδωροι στην Παλαιά Χώρα.

 

 Μια ακόμα εκκλησία  της Παλαιάς Χώρας που θεωρείται από τις πιο σημαντικές  του λόφου σύμφωνα με τον ιστορικό και συγγραφέα  κ. Σοφοκλή Δημητρακόπουλο.
  Οι Άγιοι Θεόδωροι ασφαλώς δεν εορτάζουν σήμερα που η Εκκλησία τιμά τον Άγιο Θεόδωρο και το θαύμα που έκανε με τα κόλλυβα, ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τη μικρή εκκλησία  που βρίσκεται στην κυριολεξία κρεμασμένη από τα βράχια στα νότια  του κάστρου της Παλαιάς Χώρας.

  Για να φτάσει κάποιος εκεί θα πρέπει προηγουμένως να ανέβει ως την Επισκοπή και να ακολουθήσει το δύσκολο μονοπάτι από το κελί του Αγίου Διονυσίου ως την Αγία Κυριακή. Το μονοπάτι αυτό είναι λίγο απόκρημνο και χρειάζεται προσοχή. Η θέα και η άποψη της καστροπολιτείας είναι εντυπωσιακή. Το μονοπάτι διατρέχει περιμετρικά το λόφο κάτω ακριβώς από τα ερείπια του κάστρου.
  Η είσοδος της Εκκλησίας βρίσκεται στα βόρεια  του κτίσματος. Ένα μεγάλο δυτικό παράθυρο φωτίζει το ναό και γύρω αλλά και πάνω από αυτό υπάρχουν πανέμορφες τοιχογραφίες. Διακρίνεται μια πλούσια αναπαράσταση της Σταύρωσης και πολλά πρόσωπα Αγίων μορφών γύρω από την κεντρική αυτή εικόνα. Το δάπεδο του ναού είναι στρωμένο με ασπρόμαυρα πλακάκια που τοποθετήθηκαν μεταγενέστερα όπως σημειώνει ο κ. Σ. Δημητρακόπουλος. Τα πλακάκια αυτά μας θυμίζουν τα παρόμοια που υπάρχουν στο γειτονικό ναό  των Ταξιαρχών.
Παλαιότερα ο ναός διέθετε  αξιόλογες τοιχογραφίες. Αναφέρεται ότι η θολωτή στέγη ήταν παλαιότερα καλυμμένη με πλάκες. Κατόπιν αντικαταστάθηκαν με τσιμέντο.
Η Εκκλησία υπολογίζεται ότι έχει κτιστεί  πριν από τον 16ο αιώνα. Από  την Αρχαιολογική Υπηρεσία έγιναν εργασίες συντήρησης  το 1966, το 1972 και το 1967. 



 Στο ιερό βήμα η Αγία Τράπεζα είναι κτιστή και διακρίνονται ίχνη αγιογραφιών στην αψίδα  του Ιερού Βήματος.

Η επίσκεψη και σε αυτό το ναό της Παλαιάς Χώρας δίνει την ευκαιρία να σταθούμε ακριβώς στο κέντρο της παλιάς πολιτείας. Κάτω από το ναό απλώνεται η δυτική και νότια πλευρά  του λόφου γεμάτη εκκλησιές και χαλάσματα από τα  οικήματα και τα καλντερίμια  της Χώρας.