Τρίτη 16 Μαρτίου 2021

Η προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Σαρακοστής.

 Συνήθεια έγινε  τα τελευταία χρόνια όλοι να εύχονται αυτές  τις μέρες "Καλή Σαρακοστή" και η ευχή αυτή εκφέρεται από χείλη πιστών και μη πιστών ως μια ευχή καθιερωμένη που δηλώνει μια ολόκληρη εποχή που θα ακολουθήσει ως το Πάσχα.

Στη συνείδηση πολλών ανθρώπων η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι μια εποχή, μια κατάσταση, μια "συνήθεια", ένας  τρόπος  που δεν τηρείται πλέον. Φαντάζει σαν κάτι που έρχεται από το παρελθόν και έχει ίσως λαογραφικό περιεχόμενο. Στοιχείο  του πολιτισμού μιας παλιάς Ελλάδας που η ζωή περιστρεφόταν γύρω από  την Εκκλησία, τις εορτές και τη λατρεία  της.
Κι όμως αυτή η αντίληψη πολλές  φορές σκοντάφτει πάνω στην αλλαγή του τρόπου ζωής πολλών ανθρώπων που επιστρέφουν στα πατροπαράδοτα και στην πίστη.
Άλλωστε η επικράτηση αυτής  της ευχής  για "καλή Σαρακοστή" τι να σημαίνει άλλωστε όταν μάλιστα προφέρεται ακόμα και από παρουσιαστές ανάλαφρων εκπομπών.

Υπάρχει γνώση  πολλών θεμάτων πλέον που κάποια στιγμή οδηγεί στην πράξη και στο βίωμα.

Στην προσπάθεια μας να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση και να προσεγγίσουμε αυτήν  την εποχή θα αφιερώσουμε πολλές αναρτήσεις μας στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή σε κάθε ευκαιρία που δίνεται, κάνοντας  από σήμερα μια αναφορά  στη Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων που από αυτή την βδομάδα  θα τελείται στους ναούς Τετάρτη και Παρασκευή.

Πολλοί αγνοούν  την ύπαρξη της και ακόμη περισσότεροι δεν  την έχουν παρακολουθήσει ποτέ.

     Είναι  μια ειδική  εσπερινή ακολουθία Θείας Ευχαριστίας που τελείται τις καθημερινές – κυρίως Τετάρτη και Παρασκευή – αυτής της  περιόδου γιατί σε καμιά περίπτωση δεν  επιτρέπεται να  τελείται η Θεία  Λειτουργία από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή στη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, με μια μόνο εξαίρεση:  τη γιορτή του Ευαγγελισμού αν τύχει  σε μία από αυτές  τις ημέρες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Προηγιασμένες  Θείες Λειτουργίες καθιερώθηκαν  από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια διότι οι χριστιανοί ήθελαν να κοινωνούν και μέσα στην  εβδομάδα για να ενισχύονται  στον πνευματικό τους αγώνα αυτήν την εποχή της προετοιμασίας για το Πάσχα. Έτσι ο λειτουργός ιερέας φυλάσσει Θεία Κοινωνία από την Κυριακή για αυτές τις δύο λειτουργίες. Το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν τελείται δηλαδή Τετάρτη και Παρασκευή , αλλά  μεταδίδεται στους πιστούς η Θεία Κοινωνία της Κυριακάτικης Λειτουργίας. Τα   Τίμια Δώρα έχουν καθαγιασθεί [δηλαδή ο άρτος και ο οίνος έχουν γίνει σώμα και Αίμα του Χριστού] από τη Θεία Λειτουργία της προηγούμενης Κυριακής. Αποτέλεσμα κατά την είσοδο  των Τιμίων Δώρων [ Άγια] οι πιστοί να  γονατίζουν  να  υπάρχει απόλυτη ησυχία και ο ιερέας να καλύπτει το κεφάλι του με  τον Αέρα [ένα άμφιο με το οποίο καλύπτουμε τα Τίμια Δώρα] Η ατμόσφαιρα της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας είναι κατανυκτική και πένθιμη με πολλά  αναγνώσματα και ψαλμούς από την Παλαιά Διαθήκη.