Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Μια υπαίθρια βιβλιοθήκη σε στάση λεωφορείου στην Αίγινα.

Σε μια παλιά  στάση λεωφορείου στην οδό Καποδιστρίου, λίγο πριν τον Άγιο Βασίλειο, έχει δημιουργηθεί μια υπαίθρια δανειστική βιβλιοθήκη με πολύ καλαισθησία και διάθεση προσφοράς. 

Τέτοιες προσπάθειες είναι ευρέως διαδεδομένες σε πολλά  νησιά και χωριά της Ελλάδας. Άνθρωποι που αγαπούν το βιβλίο και τη γνώση με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μυήσουν και άλλους στην ανάγνωση λογοτεχνικών κυρίως βιβλίων.

Η  βιβλιοθήκη αυτή εξυπηρετεί πολλούς συνανθρώπους μας. Κάποιους που θέλουν να διαβάσουν και δεν έχουν βιβλία  ή δεν μπορούν να αγοράσουν όπως και κάποιους άλλους  που δεν μπορούν να κατέβουν στα βιβλιοπωλεία  της πόλης λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου ή λόγω των περιοριστικών μέτρων.
 

Η  λογική  της λειτουργίας τέτοιων χώρων είναι ο συμπολίτης μας, ο γείτονας μας ακόμα  και ένας περαστικός  να  δανείζεται ένα βιβλίο και μόλις  το διαβάσει να το επιστρέφει για να το πάρει κάποιος άλλος. Μπορεί επίσης κάποιος να μην πάρει ποτέ ένα  βιβλίο, θα  ξέρει όμως πως ένα βιβλίο είναι εκεί και  τον περιμένει.
Ο χώρος άνετα μπορεί να  χαρακτηριστεί ως μια αισθητική παρέμβαση στην περιοχή με τα  χρώματα τις  ζωγραφιές  του, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους περαστικούς.

Μια αξιέπαινη προσπάθεια  που ευχόμαστε να βρει μιμητές  και σε άλλα σημεία  του νησιού.

Την προσπάθεια αυτή όμως θέλησαν κάποιοι να μειώσουν με τα ποδοσφαιρικά συνθήματα  στον τοίχο και την οροφή. Δεν κατάφεραν όμως να απαξιώσουν το γεγονός  της βιβλιοθήκης που είναι μια γενναία προσπάθεια  σε εποχές αμάθειας  και έλλειψης παιδείας.