Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

"Η Αίγινα του Καποδίστρια" ένα ιστορικό λεύκωμα για την Πρώτη Πρωτεύουσα της Ελλάδας.

Το γύρο  του διαδικτύου έχει κάνει το δελτίο  τύπου της  Επιτροπής 2021  του Δήμου Αίγινας για  την έκδοση και κυκλοφορία  του Ιστορικού λευκώματος  με  τίτλο: "Η Αίγινα του Καποδίστρια".

Η έκδοση του επετειακού λευκώματος  που θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου στους χώρους του ανακαινισμένου Κυβερνείου  της Αίγινας, είναι το πρώτο δείγμα  γραφής της  Επιτροπής που αφήνει  στον αναγνώστη  του μέλλοντος, στον σπουδαστή, στον επιστήμονα και ερευνητή αλλά και στον απλό φίλο  της Αίγινας, ένα βιβλίο - λεύκωμα  με πλήρη στοιχεία  για  τα χρόνια  που η Αίγινα  διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα  του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Το λεύκωμα είναι γεμάτο με αρχειακό υλικό που αντλήθηκε από συλλογές, αρχεία όπως  του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας, αλλά  και της μεγάλης έκθεσης  για τον Καποδίστρια  που είχε  γίνει πριν χρόνια  στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο αναγνώστης έχει  στη διάθεση του πλήθος φωτογραφιών, γκραβούρων, χαρτών, εγγράφων, προσωπογραφιών.  που αναδεικνύουν  μια ολόκληρη εποχή και τον σημαίνοντα ρόλο που έπαιξε το νησί την εποχή εκείνη.
Οι    157  σελίδες  του βιβλίου αποτελούν συλλογική δουλειά των  Προνόη Θεολογίδου φιλολόγου, Διονύση Καλαμάκη καθηγητού  της  Φιλοσοφικής  Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Μάρως Αδάμη - Καρδαμίτση καθηγήτριας στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Τα κείμενα  είναι στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Την επιμέλεια  της έκδοσης έχει ο δημοσιογράφος  Γιάννης Προβής.

Την έκδοση  προλογίζουν οι: Κωνσταντίνος Τασούλας, Πρόεδρος  της Βουλής  των Ελλήνων, Γιάννης Ζορμπάς, Δήμαρχος Αίγινας και Μανώλης Κοττάκης πρόεδρος  της  Επιτροπής "Αίγινα 2021"
Το λεύκωμα εκδόθηκε με τη στήριξη  της Βουλής  των Ελλήνων και μετά  την επίσημη παρουσίαση του θα διανέμεται δωρεάν.