Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Όταν ο Καποδίστριας συνάντησε τον Ξάστερο.

Όταν ο μαυροντυμένος άντρας πάνω στο άλογο συνάντησε  τον Ξάστερο ένα βράδυ στο μοναστήρι του Άι Λιά, η ζωή του άλλαξε. Την άλλη μέρα κιόλας μπαίνει σε μια βάρκα και φθάνει στην Αίγινα και με ένα μαγικό χαρτί στο χέρι κτυπά  την πόρτα ενός  τεράστιου κτιρίου που τέτοιο  δεν είχε ξαναδεί ποτέ  στη ζωή του. Σε λίγο διάβηκε  την πόρτα  του μεγάλου Ορφανοτροφείου  της Αίγινας......

Αυτή είναι η αρχή της ιστορίας  που μας διηγείται  η κ. Προνόη Θεολογίδου  στο βιβλίο της "Ο Ξάστερος που έγινε Αστέριος". Μια  ιστορία δοσμένη και γραμμένη από  τη συγγραφέα με  πολύ  τρυφερότητα  και ευαισθησία  που κατορθώνει να αναπαραστήσει μέσα  στις σελίδες του βιβλίου μια ολόκληρη εποχή και να προβάλει τον μεγάλο οραματιστή  πολιτικό μέσα από το έργο  του.

 

Ο  Ιωάννης  Καποδίστριας προβάλει μέσα  στο βιβλίο ως "από μηχανής Θεός", διακριτικά αλλά  καίρια  και αποφασιστικά αλλάζει τη ζωή ενός παιδιού που συναντά  τυχαία ένα βράδυ που φιλοξενείται σε ένα μοναστήρι της Πελοποννήσου. Στις σελίδες  του βιβλίου δεν μιλά  ο Καποδίστριας αλλά  το έργο του, οι συνεργάτες  του, οι ιδέες και τα οράματά  του.

Είναι πίσω από όλους και πάνω από όλους. Είναι στο παρασκήνιο αλλά  συγχρόνως ο μεγάλος  πρωταγωνιστής  που φωτίζει τη ζωή των ορφανών και την αλλάζει.

Η συγγραφέας έχει κατορθώσει μέσα από τη μελέτη  των ιστορικών πηγών να αναπλάσει μια εποχή και να συνθέσει με πολύ κατανοητό  τρόπο την ατμόσφαιρα  πίσω από τους τοίχους του θεόρατου Ορφανοτροφείου.  Δεν αναφέρεται στην πειθαρχία ούτε στην σκληρότητα και τον αυταρχισμό  των προσώπων  του Ιδρύματος κάτι που θα  ταίριαζε σε ένα  τέτοιο Ίδρυμα, αλλά αφήνει  να φτάσουν στα αυτιά μας η χαρά, οι φωνές, τα τραγούδια, τα παιχνίδια και τα τρεχαλητά των παιδιών.

 

Η ιστορία αυτή, το βιβλίο αυτό είναι ένα πραγματικό κόσμημα. Μια ένεση χαράς και αισιοδοξίας  στους μαύρους καιρούς  μας.  Κάποιος  θα θελήσει να το διαβάσει μια και δύο  φορές. (ο γράφων το έπραξε). Είναι ιδανικό δώρο  για μικρά παιδιά  αλλά  δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά. Είναι ένα  βιβλίο για μεγάλους. Ένα μάθημα ιστορίας που η φιλόλογος Προνόη Θεολογίδου μας παρουσιάζει με ένα πολύ δικό  της  και ιδιαίτερο τρόπο. Πως μπορούν λοιπόν να ειπωθούν - να παρουσιαστούν ιστορικές σελίδες με έναν διαφορετικό  τρόπο. Κι εδώ η ιστορία μας αναφέρεται στο μεγάλο εκπαιδευτικό έργο  του Κυβερνήτη, στο Ιστορικό κτίριο  του Ορφανοτροφείου και του ρόλου που διεδραμάτισε την εποχή εκείνη, αλλά και τη ζοφερή εικόνα  της Ελλάδας των πρώτων χρόνων μετά  την Επανάσταση. Τα θέματα είναι πολλά και παρουσιάζονται μπροστά μας αποκαλυπτικά και χωρίς  διδακτισμό.

Το μικρό βιβλίο  ευτύχησε να εκδοθεί με πολύ καλαισθησία  και αγάπη από την "Αιγιναία".

Είναι μια προσφορά  του περιοδικού της  "Αιγιναίας" που φέτος συμπληρώνει  είκοσι συναπτά  εκδοτικά  χρόνια, στη μεγάλη επέτειο και στο έτος  2021. Το όμορφο εξώφυλλο, οι γκραβούρες εποχής και τα σχέδια  σε όμορφα χρώματα  σε ταξιδεύουν μέσα από τις σελίδες. Οι κυρίες Ελένη Σταμπόγλη και Εύη Καλογεροπούλου που ανέλαβαν  την εκδοτική επιμέλεια και το σχεδιασμό της έκδοσης αντίστοιχα έχουν κάνει θαυμάσια  δουλειά.

Στο  τέλος  του βιβλίου υπάρχει ένας κατατοπιστικός ενημερωτικός οδηγός  για  τα πρόσωπα και τις εικόνες  του βιβλίου  σε απλή και  κατανοητή γλώσσα  για  παιδιά.