Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

Ο "Καπετάν Μιχάλης' καθήλωσε το κοινό του 12ου Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας.


Ο  «Καπετάν Μιχάλης» μια παραγωγή του Θεάτρου «Αλκμήνη» σε συμπαραγωγή με την Περιφέρεια Αττικής και σε σκηνοθεσία  του κ. Μανώλη Ιωνά απετέλεσε μια από τις καλύτερες στιγμές  του Φεστιβάλ Θεάτρου.

Λυτρωτικός ο λόγος του παγκόσμιου Νίκου Καζαντζάκη να ακροβατεί ανάμεσα σε δυο θρησκείες, να θεολογεί και να προσγειώνει στην καθημερινότητα τη γεμάτη πάθη, δυνατές φιλίες, αλλά και πόθο για λευτεριά  και ανεξαρτησία της Κρήτης. Ένας ύμνος στην αντρική φιλία  δύο ανθρώπων που έχουν διαφορετική καταγωγή, διαφορετικό Θεό, αλλά  βαθιά και στέρεη πίστη, αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη. Κι εκεί ανάμεσα στα ανθρώπινα πάθη, στους έρωτες να καραδοκεί ο αγώνας για λευτεριά του τόπου.

Ο σκηνοθέτης Μανώλης Ιωνάς επέλεξε να φανεί σε πρώτο πλάνο ο Θεατρικός λόγος, έχοντας στη διάθεσή  του μια δυνατή ομάδα έμπειρων και καταξιωμένων ηθοποιών κατόρθωσε να αποδώσει το κείμενο και να το κατεβάσει στην πλατεία με τη μορφή μιας αρχαίας τραγωδίας. Ο ρυθμός, η κίνηση, οι εξαιρετικοί φωτισμοί, τα κοστούμια, η μουσική βοήθησαν στο άρτιο αποτέλεσμα της παράστασης.

Στην αρχή και λίγο πριν την έναρξη ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κάλεσε τον κ. Μ. Ιωνά να προλογίσει την παράσταση. Ο κ. Ιωνάς επεσήμανε το γεγονός ότι η παράσταση δίνεται στον τόπο που έζησε και έγραψε ο Νίκος Καζαντζάκης και ότι αυτό από μόνο του συγκινεί και εμπνέει. Δεν παρέλειψε ασφαλώς να ευχαριστήσει τον Υπεύθυνο του Τομέα Πολιτισμού και Αντιπεριφερειάρχη κ. Χάρη Ρώμα για  την επιχορήγηση  της παράστασης και την επιλογή του να  την στείλει στην Αίγινα.

Τους ρόλους ερμήνευσαν οι: Τάσος Γιαννόπουλος, Περικλής Λιανός, Ελένη Φίλιππα, Δημήτρης Κανέλλος, Κωνσταντίνος Μπάζας, Ορέστης Τρίκας.

Την παράσταση παρακολούθησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Νίκος Πούντος και Αντώνης Ντελής, ο πρώην Δήμαρχος κ. Σάκης Σακκιώτης, ο Υπεύθυνος του Δικτύου Πόλεων για τον Καποδίστρια κ. Γιώργος Τσατήρης, ο Κοινοτικός Σύμβουλος Αίγινας κ. Νίκος Αλεξίου, οι Διευθυντές Σχολείων κ. Αρχοντούλα Γεωργοπούλου και Νίκος Οικονόμου, πολλοί εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι φορέων.