Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Διονυσίου και τα 100 χρόνια από την Ίδρυση του Νοσοκομείου.

Δύο επέτειοι εορτάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο την Τετάρτη 24/8  το βράδυ στον προαύλειο χώρο της εκκλησίας  του Αγίου Διονυσίου Νοσοκομείου Αιγίνης. Τα  400 χρόνια από την Κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου αλλά και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Νοσοκομείου Αιγίνης ήταν η καλή αφορμή για αυτή την εκδήλωση.
Το πρόγραμμα  της εκδήλωσης περιελάμβανε απόδοση ύμνων της εορτής  του Αγίου Διονυσίου από τη βυζαντινή χορωδία του πρωτοψάλτη κ. Δημήτρη Καλομοίρη και δύο ομιλίες.

Ο αρχιμ. Αμφιλόχιος Γελαδάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου άνοιξε την εκδήλωση και στην προσλαλιά  του αναφέρθηκε συντόμως στη λειτουργία  του Ιδρύματος ευχαριστώντας όλο το προσωπικό, τους υπαλλήλους και τους εθελοντές που προσφέρουν  τις υπηρεσίες του σε  αυτό. Παράλληλα σημείωσε το ύφος και το χαρακτήρα της νοσηλείας  και τα ποιοτικά  χαρακτηριστικά που το κάνουν να διαφέρει από παρόμοια νοσοκομεία. Εξέφρασε επίσης την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτη Ύδρας κ.κ. Εφραίμ  που του εμπιστεύτηκε αυτό  το τόσο σπουδαίο έργο.
Ο πρώτος ομιλητής της βραδιάς, ο κ. Σοφοκλής Δημητρακόπουλος, γνωστός  για το μεγάλο συγγραφικό και επιστημονικό του έργο στην ομιλία  του ανέφερε άγνωστες πτυχές από τη ζωή του Αγίου και τη σχέση  του με δύο άλλους Αγίους, τον Άγιο Αθανάσιο Χριστιανουπόλεως και τον Άγιο Νεκτάριο.

Η κ. Σταματίνα Πανταζή στην εμπεριστατωμένη και γλαφυρή ομιλία της ανέφερε  την ιστορία  του Ιδρύματος  του Νοσοκομείου από το 1921 μέχρι σήμερα και συγκίνησε ιδιαίτερα  τους ακροατές με την ανάγνωση αποσπάσματος από την ομιλία  του ιδρυτή του Νοσοκομείου αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Φωστίνη.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα  τους δύο ομιλητές και τους οργανωτές  της επιστημονικής εσπερίδας και απένειμε αναμνηστικά δώρα στους δύο ομιλητές. Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται στο Νοσοκομείο και τόνισε την προσφορά και το ήθος  των Αγίων που είναι παράδειγμα μίμησης για όλους.

Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια  του εορτασμού των 400 χρόνων από την Κοίμηση  του Αγίου Διονυσίου. Τις εκδηλώσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Παχεία Ράχη και όσες θα ακολουθήσουν διοργανώνει  η  Ιερά Μητρόπολη Ύδρας και το Γραφείο του πρωτοσυγκέλλου.