Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο στην Παχεία Ράχη.

Στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο της Παχείας  Ράχης φιλοξενούνται οι δραστηριότητες  του Πολιτιστικού Συλλόγου Παχείας Ράχης "Το Ελλάνιον Όρος". Παράλληλα μέσα στη μεγάλη αίθουσα  του κτιρίου που παλαιότερα έσφυζε από ζωή και ακούγονταν οι φωνές  των μικρών μαθητών  του χωριού αλλά  και των γύρω μικρών οικισμών παρουσιάζεται ένα  σημαντικό υλικό που θα μπορούσε  κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα μικρό λαογραφικό μουσείο  της περιοχής.
Φωτογραφίες από την παλαιά ζωή του χωριού, έγγραφα, αγγεία, εργαλεία, βιβλία, μικροαντικείμενα απαρτίζουν ένα  σύνολο μεγάλης τοπικής λαογραφικής και ιστορικής σημασίας.

Επισκεφθήκαμε  το χώρο στο  περιθώριο  των διήμερων εκδηλώσεων του Συλλόγου, που φέτος συμπληρώνει τα 30 χρόνια συνεχούς δραστηριότητας του.

Ένα διήμερο με μουσική, βίντεο, προβολή παλαιών φωτογραφιών αλλά κυρίως παράθεσης πληροφοριών για την ιστορία  του χωριού αλλά και της Αίγινας γενικότερα.
Τις εκδηλώσεις  τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί Αιγινήτες  λάτρεις  του χωριού, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και πρόεδροι Συλλόγων του νησιού.
Οι διήμερες εκδηλώσεις ήταν ενταγμένες  στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ  Φιστικιού.