Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

"Η αρχαιολογία του χθες" με το φακό του Γ. Κυριακόπουλου.

Μια περιπλάνηση σε σπίτια  και οικισμούς του Αιγαίου επιφύλαξε ο συγγραφέας - ερευνητής και συλλέκτης κ. Γιώργος Κυριακόπουλος στο κοινό των εβδομαδιαίων εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης προβάλλοντας φωτογραφίες από ένα μακρινό Αιγαίο, από μια ζωή που μόλις έφυγε από τα Κυκλαδίτικα νησιά και άφησε απρόσεκτα την πόρτα της ανοιχτή.
Η γλαφυρή και συναισθηματική διήγηση διανθισμένη με δόσεις λεπτού χιούμορ και εύλογες ή επιτηδευμένες απορίες ταξίδεψαν το κοινό σε άλλες εποχές που στα νησιά  του αρχιπελάγους βασίλευε το ψυγείο  του πάγου, η πυροστιά και η λάμπα πετρελαίου.

Με  κείμενα γεμάτα ποίηση να πλαισιώνουν τις υπέροχες φωτογραφίες ο συγγραφέας κέρδισε την εμπιστοσύνη και το χειροκρότημα όσων είχαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσουν σε μια διάλεξη - θα μπορούσαμε άνετα να τη χαρακτηρίσουμε για  το πρόσφατο παρελθόν της ζωής και της κατοίκησης  στα νησιά  μας. Άλλωστε αυτό λέει και ο τίτλος  του λευκώματος: "Η αρχαιολογία  του χθες".
Ανάμεσα στο φωτογραφικό υλικό , εικόνες από  τα Ροκάκικα της Αίγινας, τους Καπότηδες, το Σφεντούρι και άλλα σημεία  της Αίγινας.

Το βιβλίο διατίθεται από το βιβλιοπωλείο "Λυχνάρι" στην Αίγινα.