Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η Ζυράνα Ζατέλη κλείνει τον φετινό κύκλο παρουσιάσεων βιβλίων στον κήπο του Εϋνάρδειου.



 

Με το βιβλίο της Ζυράννας Ζατέλη, Ορατή σαν αόρατη (Αθήνα, Καστανιώτης, 2021), κλείνει την Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων της Καποδιστριακής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Αίγινας «Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο». Στον κήπο του σημαντικού αυτού καποδιστριακού μνημείου του νησιού μας (Μητροπόλεως 10, Αίγινα), ο δημοσιογράφος και καθηγητής τεχνικών αφήγησης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Νίκος Μπακουνάκης, θα συνομιλήσει με την συγγραφέα για το βιβλίο της, ενώ η ίδια θα διαβάσει αποσπάσματα. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.  

Μία από τις σημαντικότερες φωνές της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στον Σοχό Θεσσαλονίκης το 1951. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Η Περσινή αρραβωνιαστικιά είναι το πρώτο της βιβλίο με διηγήματα (1984). Ακολούθησε το Στην ερημιά με χάρι (1986), επίσης με διηγήματα. Το 1993 εκδόθηκε το μυθιστόρημά της Και με το φως του λύκου επανέρχονται (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 1994) και το 2001 το μυθιστόρημα Ο θάνατος ήρθε τελευταίος, πρώτο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2002). Το 2006 κυκλοφόρησε το αφήγημα Οι μαγικές βέργες του αδελφού μου, το 2009 το μυθιστόρημα Το πάθος χιλιάδες φορές, δεύτερο μέρος της τριλογίας Με το παράξενο όνομα Ραμάνθις Ερέβους, το 2011 η συλλογή αφηγημάτων Ηδονή στον κρόταφο και το 2017 τα Τετράδια ονείρων. Το 2021 εκδόθηκε το μυθιστόρημα Ορατή σαν αόρατη, με το οποίο ολοκληρώνεται η τριλογία της. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της (2010). Τα βιβλία της μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Σερβία, την Ρωσία, την Λιθουανία και τις ΗΠΑ.  

H Καποδιστριακή Δημόσια Βιβλιοθήκη της Αίγινας ιδρύθηκε το 1948 και αποτελεί αναβίωση της πρώτης δημόσιας βιβλιοθήκης της χώρας, που ίδρυσε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Αίγινα και εξελίχθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Για τον λόγο αυτόν ονομάστηκε «Καποδιστριακή». Οι συλλογές της ανέρχονται σε περίπου 50.000 τόμους ευρύτατης θεματολογίας, στους οποίους περιλαμβάνεται και μικρή συλλογή σπανίων βιβλίων με έμφαση στην καποδιστριακή περίοδο, όταν η Αίγινα διετέλεσε πρώτη πρωτεύουσα του νεότερου Ελληνικού Κράτους. Φυλάσσει επίσης το αρχείο του Γερμανού αρχαιολόγου και ανασκαφέα της αρχαίας ακρόπολης της Κολώνας Γαβριήλ Βέλτερ. Επίσης, διοργανώνει και φιλοξενεί δράσεις για το βιβλίο και την ανάγνωση, την τοπική ιστορία, την παιδεία και τον πολιτισμό. Η Βιβλιοθήκη στεγάζεται από την ίδρυσή της σε μικρό οίκημα στον περίβολο του Κυβερνείου της Αίγινας, αλλά σύντομα θα μεταστεγαστεί σε χώρους 860 τ.μ. περίπου, που περιλαμβάνουν τμήμα του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, του πρώτου δημόσιου κτιρίου της νεότερης Ελλάδος, και το ιστορικό Εϋνάρδειον, το πρώτο νεοκλασικό δημόσιο κτίριο της χώρας μας, έργο του διδύμου των σημαντικών αρχιτεκτόνων Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρντ Σάουμπερτ. Και στα δύο αυτά κτίρια είχε στεγαστεί διαδοχικά η πρώτη δημόσια βιβλιοθήκη της χώρας μας.  

«Κάθε Τετάρτη στο Εϋνάρδειο με ένα βιβλίο. Έξι καλοκαιρινές βραδυές για το βιβλίο και την Αίγινα», 27 Ιουλίου – 31 Αυγούστου 2022, στον κήπο του Εϋναρδείου, Μητροπόλεως 10, Αίγινα, στις 9 μ.μ.