Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Ο Άγιος Νικόλαος στο Σφεντούρι της Αίγινας.

                                  

Η μνήμη του Αγίου Νικολάου στην Αίγινα τιμάται σε πολλούς ναούς όχι μόνο  της πόλης αλλά και των χωριών.
Εντυπωσιάζει ο μεγάλος αριθμός εκκλησιών και αυτό αποδεικνύει τη ναυτοσύνη  των ανθρώπων του νησιού, το δέσιμο με τη θάλασσα, αλλά και την ευλάβεια και αγάπη που έχουν  για  τον ίδιο τον Άγιο.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός της ύπαρξης πολλών ναών στην ενδοχώρα του νησιού ή ακόμα και πάνω σε παραδοσιακούς και ορεινούς οικισμούς.
Ένας  τέτοιος ναός είναι του Αγίου Νικολάου στο Σφεντούρι το οποίο ο διαβάτης συναντά λίγο έξω από το χωριό και ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι.

Η εκκλησία αυτή που στον περίβολό  της  έχει κάποια μνήματα, είναι αρχιτεκτονικά μία σύνθεση από κτίσματα  και προσθήκες που προστέθηκαν στον αρχικό ναό.
Έτσι το οικοδόμημα φαίνεται πως έχει τρούλο ενώ δεν έχει ενώ επεκτάθηκε προς τα δυτικά με ένα νεότερο κτίσμα. Η κεραμοσκεπή του  είναι παλαιά και το καμπαναριό του κοιτά προς το νότο.
Πραγματικά πολύ ενδιαφέρον και γραφικό  το εκκλησάκι.

Η σημερινή του καλή κατάσταση  μαρτυρεί και την αγάπη των ντόπιων προς  τον Άγιο Νικόλαο. Από  τον περίβολό  του η θέα κόβει την ανάσα  και ο διαβάτης αντικρίζει  τα Μέθανα,τον Πόρο και όλη  την πλευρά  της Πελοποννήσου καθώς και τη νότια πλευρά  της Αίγινας.